BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állandó fertőzésveszély

Évente több száz millió dolláros kárt okozhat világszerte az internetszolgáltatóknak a vírusáradat. Az informatikai biztonság területén az integrált megoldásoké a jövő, az ágazat fellendülése a nehézségekkel küzdő hazai it-cégeknek is kitörési lehetőséget kínál.

Közel 370 millió dollár kárt okozhatnak ebben az évben a világ szélessávú internetszolgáltatóinak a számítógépes vírusok okozta fertőzések miatt megnövekedett működési költségek - derül ki a Sandvine, hálózati adatforgalmat kezelő cég felméréséből. Egyes becslések szerint egy átlagos internetszolgáltató lakossági ügyfelei közül bármely pillanatban minden huszadik előfizető gépe fertőzött valamilyen féreggel. Ennek következtében hatalmas mennyiségű káros hálózati forgalom keletkezik, amely az Egyesült Államokat és Kanadát sújtja leginkább.

A modern antivíruseszközökbe általában már beépítenek egy funkciót, mely képes visszajelezni a feladónak, ha az általa küldött levél fertőzött volt, és ezért azt a rendszer mentesítette, vagy blokkolta. Napjainkra azonban ez a módszer már nem igazán hatékony, hiszen a férgek szinte mindegyike meghamisítja a feladót is. Így minden, visszajelzésre beállított rendszer generál egy felesleges másik levelet, mellyel rendkívüli módón leterheli az internetszolgáltatók hálózatait is. A gyakorlatban - egy globális fertőzés esetén - a figyelmeztetések céljából generált levelek száma csaknem megegyezik a féreg által küldött üzenetekével.

A vírusok jelentette fenyegetést egyre komolyabban veszik az internetszolgáltatók, hiszen a károkozók által generált levélforgalom esetenként már működésüket is veszélyezteti - tudtuk meg Dávid Andrástól, a 2F 2000 Kft. kereskedelmi igazgatójától. A vírusok okozta problémát jól szemlélteti a januárban megjelent Mydoom esete is, hiszen megjelenése a vezető hazai internetszolgáltató, az Axelero rendszerében komolyabb fennakadást ugyan nem okozott, azonban naponta több százezer fertőzött e-mailt szűrtek ki, ami többszöröse volt az átlagosnak. Sajnos, egyelőre a magánfelhasználók körében igen alacsony szintű a tudatos védekezés a vírusáradat ellen, véli a 2F 2000 Kft. munkatársa. Inkább csak akkor tájékozódnak, amikor már megtörtént a probléma, gépük megfertőződött.

Az üzleti felhasználóknál ugyanakkor javulás tapasztalható a veszélyek felismerésében és a védekezésben egyaránt. Ehhez persze jelentős mértékben hozzájárultak a vírusirtó cégek új szolgáltatásai és megoldásai. Míg korábban elképzelhető volt, hogy egyes vírusirtó termékekhez csak hetente adjanak új frissítést, addig napjainkra ez az idő napokra, illetve esetenként már órákra csökkent. Erre a legújabb vírusok terjedési sebességét nézve szükség is van. Ráadásul a felhasználók sokkal kényelmesebben juthatnak a frissítésekhez, hiszen több szolgáltató már automatikusan továbbítja azokat ügyfelei számára.

A biztonságtechnológiai megoldást szállítók számára kedvező az is, hogy egyre több internetképes eszköz jelenik meg. A napjainkban készülő mobiltelefonok már eleve rendelkeznek internetképességgel, és számos háztartási készülékbe is hamarosan bekerül ez a tudás. Az internetcsatlakozás pedig veszélyforrás is egyben, így ezekre az eszközökre is megfelelő védelmi megoldásokat kell majd kidolgozni, ami újabb lendületet adhat a biztonságtechnológiai iparnak, emelte ki Dávid András.

Az elmúlt évben a hazai informatikai piacon belül a biztonságtechnológiai megoldások szegmensében jelentős, 20-30 százalékos bővülés volt tapasztalható - közölte érdeklődésünkre Konkoly Thege Szabolcs, a Symantec magyarországi vezetője. Ugyanakkor egyértelműen érezhető egyfajta változás az iparágban, a felhasználói igények fokozatos átalakulása. Napjainkban már azok a gyártók élveznek előnyt és számíthatnak üzleti sikerre, akik komplex, összetett megoldásokat kínálnak a különböző biztonsági problémákra, hangsúlyozta a Symantec munkatársa. Emellett, a jövőben külön iparággá nőheti ki magát a különböző biztonsági alkalmazásokból érkező adatok feldolgozása és elemzése is. Ennek megoldása egy nem informatikai profilú cégnél komoly problémát jelenthet, ezért egyre gyakoribb, hogy ezt a tevékenységet kiszervezik a cégek.

A jövőben a vállalatok informatikai rendszereit érő fenyegetések a biztonsági megoldások piacán komoly és folyamatos fellendülést eredményezhetnek. Ebből adódóan az elmúlt évek recesszióját jobban megérző kisebb informatikai cégek számára kedvező lehetőség lehet a kitörésre az iparág fellendülése, tette hozzá Konkoly Thege Szabolcs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.