BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozott vírusvédelem

A vállalatok többségénél még mindig a hagyományos jelszavas megoldást használják a munkaállomás és hálózati azonosítás terén, annak ellenére, hogy sok esetben éppen az autentikációt kijátszó felhasználók veszélyeztetik a cégek biztonságát. Emellett a csak jelszóval védett rendszerek számára jelentenek egyre nagyobb veszélyt az utóbbi idők vírustámadásai is, hiszen az új károkozók alkalmanként már billentyűzetfigyelést is végeznek, és így alkotóik számára elérhetővé válnak a fertőzött gépeken beírt jelszavak.

A jelenlegi rendszerek felhasználói gyakran több jelszóval rendelkeznek attól függően, hogy a hálózat mely pontján csatlakoznak a vállalati erőforrásokhoz. A helyi hálózaton használt jelszó rendszerint eltér a távoli csatlakozáshoz használt azonosítótól. Azon túl, hogy a felhasználóknak emlékezniük kell minden jelszavukra, tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezt a nagy mennyiségű jelszót a biztonsági szabályzatok előírásai alapján rendszeresen változtatni kell. Ez a felhasználónak kényelmetlen, a vállalatnak pedig veszélyes és messze nem költséghatékony megoldás - mutatott rá Keleti Arthur, a KFKI csoporthoz tartozó Icon Rt. informatikai biztonsági üzletágának igazgatója. A jövő egyértelműen a statikus jelszavakat kiváltó megoldásoké, véli az Icon Rt. szakértője. A megoldást jelentő többfaktorú azonosítóeszközök, a smart card (intelligens csipkártya) és token (azonosító hardvereszköz) alapú rendszerek elterjedése azonban nagyban függ attól, hogy azok milyen egyszerűen használhatók és integrálhatók a vállalatok működésébe, napi gyakorlatába.

A közelmúltban a biztonságtechnikai megoldásszállító RSA Security és a Microsoft fogott össze, hogy token alapú azonosítási technológiával lássa el az amerikai szoftveróriás Windows operációs rendszereit. Így lehetővé válik a felhasználói név és jelszó megadása mellett az RSA SecurID token által kijelzett, egyszer használatos azonosítóval történő belépés az operációs rendszerbe. A megoldás révén újabb hardvereszköz telepítése nélkül is bárhol használhatóvá válnak a vállalati biztonságot jelentősen növelő kétfaktorú azonosítók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.