BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobil és internet

Magyarországon 2003 végén több mint kétszer annyi mobiltelefon-előfizető volt, mint vezetékes. Ugyanakkor a hazai távközlési hálózatokon, legyen szó vezetékesről vagy mobilról, nőtt a forgalom. Az év végére az internet-előfizetések száma megközelítette az 674 ezret, az internetszolgáltatások utolsó negyedévi nettó árbevétele pedig megközelítette a 8,7 milliárd forintot - állapítja meg legutóbbi távközléspiaci felmérésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly 57 ezerrel csökkent Magyarországon a vezetékes telefonvonalak száma. Ezen belül azonban nőtt a digitalizáltsági fok, az ISDN-csatornák száma, ha csökkenő ütemben is, de tovább növekedett, 2002 végéhez képest 25 ezerrel. A száz lakosra jutó előfizetések száma 2003 végére 35,6-re csökkent az egy évvel korábbi 36,2-ről.

A mobil-előfizetések száma a tavalyelőttihez képest közel 1,1 millióval (mintegy 15 százalékkal) nőtt. Ezen belül az év során az új ügyfelek 59 százaléka választotta a feltöltőkártyás, 41 százaléka a havidíjas mobil-előfizetést. A száz lakosra jutó mobil-előfizetések száma 10,5 százalékponttal, 78,3-re emelkedett a 2002. év végi 67,8-ről.

A múlt év végén az internetszolgáltatók száma 71 volt, egy évvel korábban még 62.

Az utolsó negyedév végére az internet-előfizetések száma megközelítette a 674 ezret, ami 51 százalékkal haladta meg a 2002. év végi értéket.

A modemes előfizetések száma 9 százalékkal, az ISDN-vonali és a bérelt vonali előfizetések száma 3-3 százalékkal, az egyéb előfizetések száma pedig 12 százalékkal volt több az előző év véginél. Érdekes fejlemény, hogy az utolsó negyedévben növekedés az előző három hónaphoz képest csak az xDSL típusú internetkapcsolatot választó előfizetők (+36 százalék), a kábeltelevíziós előfizetések (+15 százalék) és a vezetéknélküli-előfizetések számában (+38 százalék) következett be, vagyis - a bérelt vonali előfizetések számának kivételével - a szélessávú kapcsolattípusoknál.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a 2003. évben megközelítette a 31,2 milliárd forintot, amely 48 százalékkal volt több, mint 2002-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.