BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilparaziták ellen

Új szolgáltatást vezet be előfizetői számára a norvég Telenor, melynek lényege, hogy kérésre figyelik az ügyfél telefonforgalmát - derül ki a cég közleményéből. Amennyiben az előfizető által előre megállapított limitet átlépi az adott telefonszámról indított hívások díja, a szolgáltatás megrendelője SMS-ben, illetve e-mailben kap figyelmeztetést. A megfigyelés azonban csak a hívások időtartamára vonatkozik, annak tartalmát nem ellenőrzi. A szolgáltatást a társaság valamennyi ISDN- és analóg vonalat használó norvégiai ügyfele igénybe veheti.

A Telenor szolgáltatásához hasonló megoldás bevezetése a forgalmi limit alkalmazásával a védekezés egyik lehetséges útja lehet a közelmúltban Magyarországon is gondot okozó tárcsázó- vagy parazitaprogramok ellen is.

Az elsősorban a modemes internetkapcsolattal bírók számára komoly problémát jelentő tárcsázóprogramokkal történő visszaélés lényege az, hogy bizonyos oldalak megnyitásakor a gyorsabb vagy hatékonyabb elérés érdekében az üzemeltetők felkínálnak egy programot. Annak letöltése után a felhasználó gépe bontja a korábban használt internetkapcsolatot, és a tárcsázóprogram futtatásával egy távoli, nemzetközi hívást igénylő internetkiszolgálóval lép kapcsolatba. Az összeköttetés gyorsan létrejön, a böngészés folytatható, ám ekkor már a kedvezményes helyi tarifa helyett a távolsági nemzetközi hívás díjszabásával. Az ilyen típusú paraziták azért is rendkívül kellemetlenek, mert a felhasználók a számítógép beállításainak ellenőrzésekor sem fedezhetik fel azokat, mivel a letöltött programok .exe kiterjesztésűek, és közvetlenül irányítják a modemet. A tárcsázó program által kezdeményezett hívás a kapcsolat bontásával, illetve mintegy 35-40 perc elteltével automatikusan megszűnik. Ez az idő azonban nem elegendő ahhoz, hogy a hívás végpontját beazonosítsa a szolgáltató, ezért a parazitaprogramok írói általában nem érhetők tetten. A tárcsázóprogramok terjesztőinek leleplezését tovább nehezíti, hogy a visszaéléshez használt telefonszámokat néhány havonta cserélik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.