BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjed a "népmozi"

A vetítéstechnikai piac 2003-as robbanásszerű fejlődése után az idén is jelentős növekedéssel számol Magyarországon. A digitális megjelenítőkön belül a technológiai fejlődés egyik biztos iránya a vezeték nélküli technológia térnyerése. A dinamikusan növekvő kereslet magával hozza a szervizhálózattal nem rendelkező távol-keleti nem márkás eszközök megjelenését is.

A prezentációs területet korábban jellemző, klasszikus írásvetítőt ma már inkább csak iskolák használják, azt is főleg alacsony áruk, illetve a már fólián meglévő anyagok miatt. Ezzel párhuzamosan nyernek teret a különböző prezentációs projektorok, illetve a legújabb fejlesztésű, különböző kommunikációs eszközöket integráló wall display. Ez utóbbi magában foglal egy kivetítőt, egy digitális táblát, egy táblamásolót, egy falitáblát, hangosítást és magát a vetítővásznat.

A projektorok piaca hangsúlyosan kettévált. Növekedtek a lehetőségek a különböző állami és EU-alapok által kínált pályázatok elnyerésére, így egyre inkább a modern és színvonalasabb oktatást, bemutatókat lehetővé tévő prezentációs kivetítők irányába mozdítja a beszerzéseket, ennek eredményeként a kereslet ezek irányában is növekszik - mondta el Lénárt Áron, a piac egyik meghatározó szereplőjének, a Galax Kft.-nek az ügyvezető igazgatója.

A másik, talán még látványosabb fejlődést mutató vonal a már nem csak a módosabbak szórakozási igényeit szolgáló házimozi célú kivetítő. A piacon jelenleg több olyan modell is kapható, melyek ára egy jobb minőségű tévé árával vetekszik. A kis méret és alacsony zajszint, valamint a kifinomultabb formatervezés egyre inkább elvárás ezekkel az eszközökkel szemben.

A digitális megjelenítő termékcsoporton belül a technológiai fejlődés egyik biztos iránya a vezeték nélküli technológia térnyerése, és szinte természetes a képminőség javulása mellett a folyamatos súlycsökkenés, amely a hordozhatóságot teszi könnyebbé.

Jóri Csaba, a 3M Hungária kommunikációs vezetője szerint a céges beszerzésekét messze meghaladja majd a magánszféra beszerzéseinek növekedése, ez a tendencia a közeljövőben biztosan folytatódik. Az oktatási piac lassan, de biztosan szintén közelít a prezentációs projektorok irányába, tovább növelve a keresletet. Bár a termékek jellemzően évről évre olcsóbbak, még mindig a felső árkategória képviselői maradnak a már említett wall displayen kívül a különböző plazmamegjelenítők is. Az általános árcsökkenés eredményeként az üzleti felhasználók között nagyobb felvevőpiacot képvisel majd a kis- és középvállalati szegmens.

A piac elsősorban a lakossági beszerzéseknek köszönhetően tovább növekszik, amely növekmény inkább az eladandó mennyiségre, és nem az árbevételre vonatkozik, mert az árerózió - ami átlagosan 20 százalék körül várható -, illetve a volumennövekedés várhatóan kiegyenlítik egymást.

A növekedés ellenére a gyártók és forgalmazók helyzete vélhetően nem lesz könnyebb. Az erősödő piac fokozza a versenyhelyzetet, így az árbevételekből jóval többet kell fejlesztésre fordítani, mint korábban, és nemcsak a termékek vételára, hanem az árrés is csökken. Ráadásul a gazdasági megszorítások miatt a termékek beszerzése - a marketingköltséghez hasonlóan - az elsők között kerülhet ki az idei beruházásokból.

A piacon egy másik jelenség is megfigyelhető. A dinamikusan növekvő kereslet magával hozza a gyengébb minőségű, megfelelő szervizhálózattal nem rendelkező távol-keleti nem márkás eszközök megjelenését. Eközben az üzletben a nagy számítástechnikai gyártók is részt vesznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.