BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kihívások előtt a turizmus

Az utaztatási szektor tavaly 750 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, amelyből Európának 35 százalék jutott. A legnagyobb szeletet ebből is a légi közlekedés és a szállás hasította ki. Az iparág versenyképességének megőrzéséhez az utazási szolgáltatások költségeinek további csökkentésére van szükség, ezen belül is kiemelkedő szerepet kapnak a biztonsági intézkedések. Ezek pótlólagos beruházásokat igényelnek a szektor résztvevőitől, azonban sok utazási vállalat nem tud, vagy nem is akar erre költeni.

A turisztikai szektorban működő rendszereket és az alkalmazott eszközök többségét még a hatvanas években szerezték be. Új adatközpontokra, új és bővebb hálózati megoldásokra, szolgáltatásokra van leginkább szüksége az iparágnak - derül ki a META csoport által márciusban készített felmérésből. Ezen belül is kiemelt szerepe van a terrorizmus elleni védekezésnek.

A szeptember 11-i támadások óta a fő kérdés a turisták közül kiszűrni a terroristákat. Ennek szabályozására, és a külön erre vonatkozó törvényre igen erős igény mutatkozik az utazási irodák, légitársaságok felől. Az erős bürokrácia miatt a törvényhozataltól hosszú út vezet a megvalósításig, főleg az uniós országokban. Világszerte nagy valószínűség szerint azonban nem lesz egységes törvény, hiszen az országok különböző jogrendszerekkel élnek az adatvédelemre, a személyiség megőrzésére vonatkozóan.

A fapados légitársaságok elterjedésével egyre nagyobb figyelmet kap az utasok megkeresésének módja. A META felmérése szerint a televíziós reklámok korlátozottan tudnak csak új utasokat toborozni, közülük ugyanis sokan több nemzetiségűek, nehéz olyan tv-programot találni, amire biztosan felfigyelnének. Nagyobb sikert lehetne elérni akkor, ha személyre szólóan alakítanak ki technológiai igényeket. A repülőutak legalább egyórásak, sokszor munkára is van idő. A vállalati hálózatokra való csatlakozás lehetősége a felmérés alapján döntő lehet a légitársaság kiválasztásánál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.