BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sulinet: optimisták a bankok

A múlt év 22 milliárd forintos forgalmát követően 2004 első öt hónapjában 6 milliárd feletti értékben értékesítettek a Sulinet Expressz keretében különböző számítástechnikai eszközöket. Július elseje után megszűnik a tartós bérlet, amely a legnépszerűbb konstrukciónak számított a programban. A finanszírozó bankok ennek ellenére optimisták a jövőt illetően.



A tavaly júliusban indított Sulinet program meglehetősen vegyes eredményeket hozott a finanszírozó pénzintézetek számára. Az elmúlt évben a Sulinet Expressz keretében értékesített termékek értéke meghaladta a 22 milliárd forintot, az év első öt hónapja pedig 6 milliárd forint feletti forgalmat hozott, ám voltak, akik szerény érdeklődésről számoltak be, mások viszont számottevő hitelkihelyezésekről.

Világosan látszik, hogy a pálmát a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) tartós bérleti konstrukciója vitte el, aminek a vonzerejét az adta, hogy ez esetben három éven keresztül élhetnek a magánszemélyek a 60 ezer forintos adókedvezménnyel. Éppen ezért a július elsején életbe lépő változások (amely a tartós bérlet megszűnését is jelenti) leginkább a K&H-t érintik, hiszen a többi finanszírozó bank kizárólag áruhiteles konstrukcióját kínálta, ahol az adókedvezményt mindössze egyszer lehet igénybe venni. A fellelhető két finanszírozási forma közötti különbséget az átlagos vásárlási összegben is tetten lehet érni: míg a K&H konstrukcióját választók átlagosan 190 ezer forintért bérelnek számítástechnikai eszközöket, addig a többi pénzintézetnél 130-140 ezer forint körüli értékben szánják rá magukat a vásárlásra az érintettek. (Ez logikus is, hiszen az előbbi esetben akár 180 ezer forintot is visszaigényelhet az ügyfél, míg az utóbbinál 60 ezer forint a korlát.)

A teljes hiteldíjmutató (thm) meglehetősen széles skálán, 23-34 százalék közötti sávban mozgott az elmúlt egy év során, s több bank is egyedi konstrukciót dolgozott ki a Sulinet programra.

A Budapest Bank tapasztalatai szerint folyamatosan növekszik a sulinetes áruhitel-vásárlások aránya: megfigyelhető emellett, hogy elsősorban a nagyobb értékű termékek fogytak, amelyek átlagértéke 150 ezer forint körül mozog. A BB várakozásai szerint a jogosultak körének kiterjesztésével mindenképp forgalomnövekedésre lehet számítani. A lízing és bérleti lehetőség megszűnésével - vélik a banknál - az adókedvezmény igénybevételével az áruhitel marad a készpénzes fizetés alternatívája.

A Magyar Cetelem Bank több mint 4500 ügyletet finanszírozott 610 millió forint értékben a Sulinet program keretében - mondta érdeklődésünkre Lendvai János elnök-vezérigazgató. Az átlagos vásárlási összeg 130-140 ezer forint között mozog, míg az átlagos futamidő 25 hónap. A bank külön hitelkonstrukciót dolgozott ki a Sulinetre, amelynek keretében a többi termékénél olcsóbb, 29,8 százalékos thm-et állapított meg, aminek mértéke független a futamidőtől (ez 6-tól 36 hónapig tarthat). Az idén érezhetően kisebb volt az érdeklődés a Sulinet program iránt, amit Lendvai János azzal magyaráz, hogy az érintettek többsége - főként a karácsonyi roham idején - már bevásárolt. A július elsején életbe lépő változások azonban élénkülést hozhatnak, hiszen kibővül a kör - jegyezte meg az elnök-vezérigazgató. Másrészt belép az 50 százalékos önrész, ami annyiban jelent változást a Ce-

telem Sulinet konstrukciójában, hogy el kell térniük a bank általános gyakorlatától, ami szerint 200 ezer forintig önrész nélkül igényelhető az áruhitel. A sulinetes termék más változáson nem megy keresztül, azaz marad a thm - tudtuk meg. Csökkenhet a havi törlesztőrészlet, rövidülhet a futamidő - vázolja fel a júliust követően várható hatásokat Lendvai János, ám szerinte az is elképzelhető, hogy az érintettek inkább kétszer olyan drága berendezéseket vesznek, azaz nem a törlesztőrészlet mérséklését választják majd a vásárlók.

Keretbe:



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.