BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új Linux-változat



A PC-s világ jövőbeni mindentudójaként ajánlják a SUSE fejlesztői az általuk forgalomba hozott Linux operációs rendszer és a felhasználói környezet 9.1 indexű változatát, amely néhány hete magyar nyelvű kiadásban is rendelkezésre áll. A szabad forrású termékcsomag a hálózatról díjtalanul letölthető, optikai adathordozókat és kézikönyveket tartalmazó csomagja pedig kereskedelmi feltételek közepette szerezhető be.

A Közép-Európában leginkább elterjedt Linux-változat fontos jellemzője, hogy konszolidálódott a gondozásában szerepet játszó vállalati háttér. Az eredetileg német SUSE cégnek a Novell általi átvételével a technológia mögé közvetlenül odaállt egy tőkeerős cég. A legújabb változattal a termék használata jelentősen egyszerűsödött, és ennek okán ajánlják azt immár a PC-s munkahelyeken való alkalmazásra is. A rendszer használata korábban a központi kiszolgáló gépeken terjedt gyorsan. A fejlesztők elég érettnek tartják a terméket arra, hogy az irodai alkalmazások, az internetkezelés és a multimédia körében is teret hódítson. Ennek okán a csomagot az otthoni és a szakértői felhasználóknak egyaránt ajánlják.

A 9.1-es változatú SUSE Linux bemutatása során a termék gondozásában is részt vevő ULX vezetője, Szentiványi Gábor arra emlékeztetett, hogy ebben a verzióban jelent meg először a már hosszabb ideje tesztelt 2.6 indexű rendszermag (az úgynevezett kernel). Ennek az öszszetevőnek az a feladata, hogy - amolyan karmesterként - vezényelje az egész rendszer működését, és központilag kezelje az összes erőforrást. Az új rendszermag jelenlétéből a felhasználó annyit érez, hogy lehetővé válik a hatékony és jó minőségű hang-, illetve videolejátszás, olyankor is, amikor más alkalmazások is futnak a gépen, emellett jelentősen felgyorsul a CD- és DVD-lemezek írása.

A Linux - amely kézikönyvek és kísérő szolgáltatások nélkül ingyenesen is elérhető - sokáig csak lassan terjedt, a használata pedig nagyrészt a szerverekre korlátozódott. Az irodai-asztali alkalmazások terjedése szempontjából ezzel szemben rendkívül fontos, hogy miként használhatók azok a funkciók, amelyeket egyébként a Microsoft Office csomagjával lehet ellátni. A SUSE által forgalmazott terjedelmes Linux-készlet az adott funkcióra az OpenOffice-t kínálja, amelynek szövegszerkesztőjét már korábban alkalmassá tették arra, hogy a microsoftos környezetből tudjon állományokat (fájlokat) átvenni és oda (ottani felhasználásra is) áthelyezni. Maga a szövegszerkesztő alkalmas arra, hogy elkészített tartalmat egyenesen pdf-formátumba mentsen, vagy internetes megjelenítésre alkalmas html-formátumban rögzítsen, létezik továbbá képletszerkesztő funkció is. A Linux-csomag emellett tartalmaz táblázatkezelő, bemutató-készítő és rajzolómodulokat.

A SUSE Linux továbbra is két fontos felhasználói felületet kínál, az egyik a KDE, a másik a GNOME, azt pedig a felhasználó maga döntheti el, hogy melyikkel kíván dolgozni. Mindkettő nagy számban tartalmaz újításokat, ez utóbbi például rugalmas CD-írási, üzenetküldő, nyomtatási és videokonferencia-funkciókat kínál, illetve lehetőséget nyújt egy - SSL-szabvány szerinti - kódolt átvitelre, amivel az interneten keresztül végzett bankműveletek tehetők biztonságosabbá. A KDE nevű grafikai felület új elemei között szintén megtalálható a gyors üzenetküldő modul, emellett továbbfejlesztették a digitális fényképezőgépek, valamint az USB-adathordozók olvashatóságát, a Juk nevű zenei vezérlő program pedig lehetővé teszi gazdag archívumok rugalmas kezelését.

A 9.1-es SUSE Linux változat kapcsán Szentiványi Gábor emlékeztetett a rendszernek a vírusokkal szembeni nagyfokú védettségére. Az előforduló csekély számú károkozás során inkább a nagyobb rendszereket próbálják meg kikezdeni, ahol általában rendelkezésre áll szakértői támogatás a védekezéshez. A kisvállalkozói, illetve az otthoni (SOHO - Small Office, Home Office) alkalmazások gyakorlatilag védettnek tekinthetők - állítja az ULX Kft. vezetője, hozzátéve, hogy a rendszer nyíltsága és a forráskód szabad elérhetősége nem megy a biztonság rovására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.