BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika meghódítása előtt

Hamarosan megkezdik Amerika meghódítását azok a magyar informatikai kis- és középvállalkozások, amelyek a közelmúltban erre a célra állami támogatást is kaptak. Egy részük az internetes kommunikáció, mások az it-biztonsági piacon próbálkoznak. A tőzsdére készülő FreeSoft Rt. szoftverfejlesztést remél hazahozni.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) döntése értelmében tíz magyar informatikai vállalkozás kapott támogatást az amerikai piac meghódításához. A távközlési és informatikai szolgáltatások területén működő kis- és középvállalkozások számára az év elején hirdetett az IHM 200 millió forint keretösszegű pályázatot az amerikai piacra jutás megkönnyítésére. A támogatást elnyerő pályázóknak az IHM a sikeres piaci megjelenéshez, a szükséges kompetenciák megszerzéséhez, szükség esetén a nyertes pályázók külföldi leányvállalatainak megalapításához és az eredményes üzletmenet megindításához ígért anyagi segítséget.

A sikeres pályázók közül a 2002-ben alakult, a mesterséges intelligencia kutatásának terén több hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési programban is részt vevő Aitia Informatikai Rt. egy virtuális beszélgetőpartner (chatbot) amerikai piaci bevezetéséhez kért támogatást. Az Aitia megoldásának üzleti hasznosítására alapvetően három területen van komoly esély - közölte Tatai Gábor, az Aitia Rt. elnöke. A fejlesztők elképzelései szerint az internetes kommunikáció világában a chatbot felhasználására a virtuális csevegőszobákban nyílik lehetőség, ahol alkalmazásával beszélgető partnereket lehet létrehozni. Lehetséges alkalmazási terület a kis költségvetésű helyi/közösségi rádiók és tévék virtuális stúdiójának megvalósítása is. A chatbot használatával jelentős mértékben csökkenne a munkaerőköltség ezen a területen, hiszen a műsorokat viszonylag kis szerkesztői beavatkozással, időzítve olvashatja fel a virtuális bemondó. Az Aitia szakemberei a megoldás elektronikus oktatásban való felhasználását is megvalósíthatónak tartják. Már jelenleg is működik egy nyelvoktató robot, mely kérdés-válasz és tesztek formájában képes tematikusan szerkesztett nyelvi anyag átadására és gyakoroltatására, valamint létrehoztak egy beszélgető rendszert is, amely a felhasználóval való párbeszéd segítségével tőzsdei ismereteket oktat.

A tőzsdére készülő FreeSoft rövidesen irodát nyit az USA-ban, valószínűleg a keleti parton - tudtuk meg Vass Donáttól, a társaság amerikai piacért felelős szakértőjétől.

A cég főleg a régi informatikai rendszerek transzformációját, migrációját modern architektúrába (Oracle, Java) ültető szolgáltatással és szoftverfejlesztési projektek Magyarországra hozatalával kíván az amerikai piacra lépni. Terveit 25 millió forinttal támogatja az informatikai tárca.

Az E-Group Kft. az IHM-től kapott 25 millió forintos piacra jutási támogatást adatbiztonsági termékportfóliója egyes elemeinek amerikai piacon történő értékesítésének előkészítésére tervezi felhasználni - tudtuk meg Kuthy Antal elnök-vezérigazgatótól. Az elnyert támogatási összeg döntő részét amerikai piaci jelenlétük megteremtésére, illetve a piacfelmérési és üzletfejlesztési tevékenységek finanszírozására fogják fordítani. A tervek szerint a projektet 2004 utolsó, vagy 2005 első negyedévében indítják majd el. A társaság célja, hogy 2005 végére világos helyzetértékeléssel, lehetőség szerint egy-két kisebb futó- vagy legalábbis előkészített projekttel rendelkezzenek. A saját fejlesztéseiket is szeretnék bevezetni az amerikai piacra. Az egyik, a dokumentumvédelemhez kapcsolódó, a nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI) alapokon nyugvó termékcsalád része, amely a SIM-kártyára épülő mobilelektronikus aláírás- és erős felhasználóazonosítási technológiát ötvözi a dokumentumhitelesítési architektúrával. Szintén a dokumentumbiztonsághoz kapcsolódik a másik alkalmazás, amely az önhiteles papír alapú dokumentumok létrehozását támogatja digitális vízjelezési és elektronikus aláírási technológiák ötvözésével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.