BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ERP-piac: tiltott gyümölcs

Piaci konszolidáció vagy versenyellenes törekvések: ez a két vélemény csap össze egymással a vállalatirányítási rendszerek (ERP) valamennyi jelentős gyártóját érintő Oracle-PeopleSoft felvásárlási ügy kapcsán. Az Oracle alapítója a cég túlélésének kulcsát látja a PeopleSoft és más szoftvergyártók megvásárlásában.

A főként nagyvállalatok által használt vállalatirányítási rendszerek területén meghatározónak számító Oracle 2003 júniusában jelentette be, hogy részvényenként 16 dollárért megvásárolná az üzleti szoftvereket készítő PeopleSoftot. A kaliforniai cég azóta két alkalommal is megemelte árajánlatát, a PeopleSoft vezetése azonban visszautasította az ajánlatokat.

Az Oracle eltökéltségét mutatja, hogy azután sem hagyott fel szándékával, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium 2004 februárjában úgy döntött, nem engedélyezi a cég számára a PeopleSoft felvásárlását, mivel az a vállalati alkalmazások terén jelentős mértékben csökkentené a fogyasztók választási lehetőségeit és ezzel párhuzamosan a versenyt. Érvelésük szerint a két társaság egyesülésével mindössze kettőre csökkenne a világ legnagyobb vállalatai és szervezetei számára megfelelő üzleti rendszerek gyártóinak száma.

A döntést az Oracle megtámadta, mivel szerintük a szoftverpiac konszolidációja elkerülhetetlen folyamat, és az igazságügyi tárca túlságosan szűken értelmezte az üzleti szoftverek piacát, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a Microsoft is egyre komolyabb érdeklődést mutat a vállalati alkalmazások piaca iránt is. Állításának alátámasztására az Oracle egyenesen a Microsofthoz fordult segítségért, és arra kérte a világ legnagyobb szoftvergyártóját, hogy fedje fel az üzleti alkalmazásokra vonatkozó terjeszkedési stratégiáját. A vállalatirányítási rendszerek piacából évente mintegy 600 millió dolláros szeletet kihasító Microsoft egyelőre elsősorban a világszinten közepesnek számító, egymilliárd dolláros éves forgalmat el nem érő cégekre összpontosít. Az Oracle és számos elemző véleménye szerint azonban valószínűtlen, hogy a világ legnagyobb szoftvergyártója ne lépjen be a legnagyobb vállalatoknak szánt üzleti alkalmazások piacára. A PeopleSoft megvásárlása a Microsoft jelentette fenyegetés miatt az Oracle számára a túléléshez szükséges - jelentette ki Larry Ellison elnök, az Oracle fellebbezése után indult bírósági eljárás során.

Az ERP-piac legnagyobb szereplője, az SAP meglepő módon fő vetélytársa, az Oracle mellé állt a PeopleSoft ellenséges felvásárlása ügyében indított antitrösztvizsgálatban. A német cég érvelése szerint nem lehet a nagy- és középvállalatok szoftverbeszállítói között éles határvonalat húzni.

A rendkívül fordulatos felvásárlási ügyben a legutóbbi fejlemény az volt, hogy Larry Ellison, az Oracle alapítója elismerte, a társaság több szoftvercég felvásárlását is fontolóra vette. A társaságnak a PeopleSoftra tett felvásárlási ajánlatával kapcsolatban indult bírósági meghallgatáson az alapító elismerte, hogy 3-4 másik szoftvercég megvételét is tervezték.

A tárgyalás során nem ez volt az első meglepő bejelentés. Június elején a Microsoft közleménye sokkolta az informatikai ipart, miszerint tavaly kísérletet tett a vállalatirányítási rendszerek területén piacvezető német SAP megvásárlására. A világ legnagyobb szoftvercége az Oracle-PeopleSoft-ügyben meginduló bírósági vizsgálattal indokolta, hogy éppen ekkor hozta nyilvánosságra a SAP-pal még tavaly folytatott tárgyalások tényét, mivel az eljárás során valószínűleg amúgy is kiderült volna a dolog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.