BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konszolidálódó piac

A nemzetközi tendenciákhoz hasonló konszolidációt vár a magyarországi integrált vállalatirányítási piacon (ERP) Weiszbart Zsolt, az IFS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A svéd üzletiszoftver-gyártó itteni leányvállalata saját számításai szerint a piac 5-6. legnagyobb szereplője, az utóbbi időben több jelentős középvállalati projekt szállítója. Piaci elemzők szerint mintegy 30-40-féle ERP-termék található a magyarországi palettán, közülük azonban igazán komolynak 15 számít. A cégvezető szerint a konszolidáció kétféle módon megy majd végbe. Egyes nemzetközi márkák a megfelelő hazai támogatás híján lassan kikerülnek a piac vérkeringéséből, a saját fejlesztésű hazaiak közül pedig csak a komoly támogatási háttérrel, nemzetközi elvárásoknak megfelelő elemekkel rendelkezők számíthatnak túlélésre - mondja a cégvezető.

Az ERP-piac az idén várhatóan 5-7 százalékkal bővül, fejlődését ettől az évtől kezdve uniós források is támogatják. A Nemzeti fejlesztési terv versenyképességet segítő operatív programja (gvop) keretében a kis- és középvállalkozások integrált vállalatirányítási rendszereinek bevezetését, bővítését, valamint a döntéstámogató, illetve üzletiintelligencia-rendszerek bevezetését ösztönző pályázaton az idén 1,2 milliárd, 2006 végéig pedig összesen 3,75 milliárd forintot lehet elnyerni. Számítások szerint az idei évben mintegy kétszáz pályázat érkezik, a meglévő forrás pedig körülbelül száz fejlesztés támogatására lesz elegendő.

Az ERP-piac hajtómotorját egy ideje már nem a nagyvállalati, hanem a kis-, de főként a középvállalati szektorban véli megtalálni a szakma. A besorolásokkal, a támogatásokra pályázók kritériumaival kapcsolatban azonban ma még a középkategóriában is akadnak nehézségek. Weiszbart Zsolt szerint számos, utóbbi kategóriába sorolható hazai termelő vállalat kiszorul a lehetőségekből amiatt, mivel a gvop-kritérium 250 főben maximálja a középvállalati létszám-kategória felső határát. Az olyan tipikus magyar termelői vállalatok, mint a Herendi Porcelánmanufaktúra, vagy a Hajdú Rt., amelyek még az árbevétel 10 milliárd forintos kategóriahatárának megfelelnek, 500-600 fős létszámuk miatt nem jogosultak pályázni.

A kkv-szektor megrendeléseinek elnyerését nemcsak a testreszabott és olcsó termék segíti, hanem a finanszírozási támogatás is - válaszolja kérdésünkre a cégvezető. Hozzáteszi: a nemzetközi anyavállalati háttérnek köszönhetően az IFS-nél a legtöbb projekt esetében lehetőség van a részletfizetéses finanszírozásra. Az ügyviteliszoftver-cégek többsége ma már felkészült a nemzetközi pályázatírásban kevésbé gyakorlott ügyfeleknek nyújtható szakmai segítségre is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.