BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Linux - cégeknek is

Felgyorsulhat a szabad forráskódú szoftverek terjedése a vállalati felhasználók körében azáltal, hogy a Novell felvásárolta a Suse Linuxot - vélik szakértői körökben. Az amerikai szoftvercég 2000 elején kezdett foglalkozni Linux rendszerre épülő megoldásokkal. Három évvel később felvásárolta a nyílt forráskódú munkaállomás-felügyeleti megoldásokkal foglalkozó Ximian céget, majd 2004 januárjára befejezte a Suse Linux felvásárlását is.

A Novell globális jelenléte és a vállalati szoftverek területén szerzett eddigi ismeretei a Suse Linux technológiáival kombinálva a Novellt egy csapásra a legerősebb vállalati Linux-szállítóvá teszi - véli Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. A termékintegráció és az újabb fejlesztések révén ma már a vállalati szerverektől az asztali gépekig terjedő teljes skálát kínálja a cég a Linux-platformra.

A nyílt forráskódú Linux a kilencvenes évek közepétől vált műszaki legendává a számítástechnikai amatőrök körében, az áttörés lehetőségével kecsegtető vállalati és intézményi alkalmazásokból azonban még sokáig kiszorult. A nagy változás az utóbbi években következett be, amikor az informatika néhány globális nagyvállalata állt a technológia mögé. Ezzel elháríthatóvá vált a potenciális üzleti felhasználóknak a Linuxszal szembeni korábbi két komoly kifogása: egyrészt az alkalmazások megfelelő választékának, másrészt a professzionális műszaki támogatásnak a hiánya, márpedig a vállalati rendszerüzemeltetők számára különösen fontos szerepe van a műszaki támogatásnak. Ma a Novellnek van a világ legnagyobb Linux tanácsadói háttere a rendszertervezéstől az oktatáson keresztül az üzemeltetésig.

A cég korábban az alap hálózati szolgáltatások kialakításához kínált szoftverekkel vált ismertté. A jövőbeni ajánlataikat illetően Szittya Tamás elmondta, hogy a NetWare továbbra is kiemelten fontos terméke marad a cégnek, amit folyamatosan tovább is fejlesztenek. Ha azonban egy nagyvállalat, vagy egy nagy intézmény több tucat vagy akár több száz szerverének frissítésére kér ajánlatot, akkor a vevő a jövőben már nemcsak a NetWare hálózati operációs rendszert kérheti, hanem - például az alkalmazásszerveri funkciók ellátásához - a nyílt forráskódú Linuxot is.

A Novell 2003-ban meghirdetett Linux stratégiájának egyre növekvő ágazati támogatását tükrözi, hogy az új szoftverfejlesztők, értékesítési partnerek is nagy számban lépnek partnerkapcsolatra vele. Több mint 10 ezer fejlesztő cég csatlakozott a Novell fejlesztői programjához az utóbbi hat hónapban. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.