BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb it-cég a tőzsdén

Nem igazán számítanak likvid, vagyis magas forgalmú papírnak az informatikai (it) részvények a magyar tőzsdén. Árfolyamuk is csak akkor szokott meglódulni, ha egy-egy felvásárlási pletyka elterjed, ugyanakkor elemzők szerint a várható akvizíciók sem változtatnak majd megítélésükön. Mindezek alapján érdekes lehet, hogy a tőzsdére készülő FreeSoftnak negyedik it-cégként sikerült-e kitörni az ágazat általános megítéléséből.

A magyar tőzsdén szereplő informatikai részvényekre szinte egyaránt jellemző a kis forgalom és az, hogy árfolyamukat leginkább a spekulánsok mozgatják. Az elmúlt öt évben egyébként mindhárom cégre igaz, hogy árfolyamuk kisebb ingadozással, de lefelé mozgott, bár az is igaz, hogy az utóbbi hónapokban főleg a Graphisoftot kapták fel a befektetők.

Bár a tőzsdén jegyzett informatikai részvények nem tartoznak a likvid papírok közé, a Synergon és a Graphisoft helyet kapott a kis kapitalizációjú papírok indexében, a BUMIX-ban, az Econet azonban még ezt sem mondhatja el. A közelmúltban végrehajtott akvizíciók (a Synergonnál a cseh Brno Data, míg az Econetnél az Externet 100, míg a Sziget.hu 70 százalékának megszerzése) ugyan reménykeltőek, ettől azonban a cégek részvényeinek likviditása nem valószínű, hogy növekszik.

A magyar it-szektor legígéretesebb részvényének a Graphisoft tűnik, a cég sikeres átszervezéseinek köszönhetően ugyanis már tavaly is nyereséges volt, az idén az első negyedévben pedig 1,2 millió eurós profitra tett szert. A hatmillió eurós árbevétel éves viszonylatban azonban hétszázalékos csökkenésnek felel meg. A kedvezőtlen piaci körülményeket a társaság 10 százalékosnál kisebb bővülést feltételező éves eladási tervei is jelzik, de sokat elárul a szűk lehetőségekről az is, hogy a vezetőség - vélhetően a befektetők megnyugtatása végett - nem tartja elsődleges szempontnak az árbevétel növekedését.

A részvény jelentős drágulására viszont még így is csak akkor lehetne számítani, ha a társaság szempontjából kiemelt fontosságú német építőipar fellendülne.

A Graphisoft vezértermékéből, az ArchiCAD nevű építőipari szoftverből ugyanis Németországban adnak el a legtöbbet.

A Synergon egy fokkal roszszabb helyzetben van, mint a Graphisoft, itt ugyanis még javában folyik a költségcsökkentési program. Ennek első jele az, hogy három negyedévi veszteség után az idei év első három hónapjában ért el 79 millió forintos adózott eredményt. Az árbevétel bővülését ennél a cégnél sem tartják számottevőnek az elemzők, mértékét mindössze 10 százalékra taksálják 2004-ben. A Synergon ráadásul - a Graphisofttal ellentétben - erősen szorítkozik az állami megrendelésekre, a költségvetési megszorítások ezért hátrányosan érintik a cég eredményét. A most tőzsdére készűlő FreeSoft is megszenvedte már az állami megrendelések viszszaesését, ezért át is strukturálta bevételének arányait, hogy kisebb hányadot tegyenek ki a közszolgálati források.

A Synergon egyébként ezt a hátrányt akvizíciókkal igyekszik kompenzálni, cseh- és horvátországi leányai azonban ehhez túl kicsinek számítanak. A FreeSoft terveiben is szerepelnek akvizíciók, mégpedig annak érdekében, hogy a társaság európai méretben is láthatóvá váljon, és a Synergonhoz hasonlóan szintén szeretné bővíteni külföldi hálózatát is.

A legkisebb tőzsdei it-cégnek, az Econetnek a részvényei pedig az alaptőke-emelés és az akvizíciók ellenére is illikvidnek számítanak, mivel a társaságról kevés információ jelenik meg ahhoz, hogy árfolyamát a fundamentális tényezők határozzák meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.