BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Filmkölcsönzőt is indítana az Apple

A számítógépgyártóként és zenelejátszóiról ismert amerikai Apple új piacra szeretne belépni: ősszel internetes filmkölcsönzőt indítana, s ezzel a kábelhálózaton vagy műholdon keresztül video-on-demand szolgáltatásokat kínáló, egyre nagyobb forgalmat lebonyolító cégek konkurensévé válna. A társaság máris megkezdte a tárgyalásokat a nagy hollywoodi filmstúdiókkal.

Az Apple az iTunes portálján keresztül már ma is sok filmet értékesít, többek között a Paramounttal és a Disney-vel kötött megállapodások alapján. Ahhoz azonban, hogy a videokölcsönző sikeres legyen, lényegében valamennyi nagy stúdiót rá kellene beszélni a szerződéskötésre.

Ez azonban aligha megy könynyen, mert a filmgyártók már a korábbi javaslatokat is visszautasították, attól tartva, hogy az internetes forgalmazás drámaian visszaveti majd a hagyományos értékesítési csatornák eladásait. A sikerre most elemzők szerint két okból lehet esély: egyrészt mert csak kölcsönzésről és nem eladásról lenne szó, másrészt mert az Apple vásárlói rendkívül márkahűek, és a cég szinte minden újdonságát azonnal kipróbálják, ez pedig tetemes többletforgalmat jelenthet a kiadóknak.

A stúdiók előtt fekvő tervek szerint egy film harmincnapos kölcsönzése 2,99 dollárba kerülne – értesült a Financial Times Deutschland. A konstrukcióban a filmnézés megkezdésétől az ügyfélnek 24 órája lenne, hogy végig megtekintse azt. Az Apple saját fejlesztésű szerzői jogvédő szoftverét használná annak biztosítására, hogy a filmeket a letöltésre használt számítógépről legalább egy másik készülékre (iPod, iPhone) át lehessen tölteni, ám a sokszorosítás lehetetlen legyen. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.