BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IT a hátránnyal élőknek

Ma már egyre több olyan alkalmazás születik nemcsak a nemzetközi, de a hazai informatikai kutatóműhelyekben is, amelyek a sérült, hátránnyal élő emberek mindennapjait segítik, munkalehetőségeit bővítik. Az egyik ilyen fejlesztés révén a vakok és gyengén látók is bekapcsolódhatnak az elektronikus ügyintézésbe vagy akár az online bankolásba. Az e-ügyintézésben vagy a banki, biztosítói ügyintézésben használt dokumentumok olyan formátumban jeleníthetők meg az alkalmazással a felhasználók számára, amelyet a vakok és gyengén látók által használt olvasóprogramok képesek visszaadni. A megoldást ma még Gyömrőn és Remeteszőlősön használják, de igen nagy az érdeklődés, ezért a közeljövőben Budapesten és más fővároson kívüli településen is bevezetik.

Egy torinói fejlesztésnek köszönhetően a navigációs készülékek már nemcsak a autósoknak jelentenek majd segítséget, hanem a gyengén látók, a vakok számára is megkönnyíthetik a tájékozódást. Augusztusban dobja piacra az olasz cég a GPS-szel felszerelt készüléket, amely műholdas kapcsolattal folyamatosan közli a felhasználójával a pozícióját, mely utcában van, hányas házszám előtt áll, illetve hogy egy adott címre hogyan tud eljutni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.