BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navigáció látássérülteknek

Az autóba szerelhető navigációs, útvonaltervezős készülékek aligha számítanak luxusterméknek, az alacsonyabb árfekvésűtől a komplexebb s egyúttal drágább fajtákig minden fellelhető a palettán. A használata számottevően egyszerűsödött az évek folyamán, ráadásul a felhasználóknak már olyan nehézségekkel sem kell szembenézniük, hogy elavult a képernyőn megjelenített térkép, vagy csupán egyes régiókban működik a szerkezet, a folyamatos frissítés, a minél nagyobb lefedettség ugyanis alapkövetelmény.

A navigációs készülék – egy torinói fejlesztés eredményeként – már nemcsak a autósoknak jelent alapvető segítséget, hanem a gyengén látók, a vakok számára is megkönnyítheti a tájékozódást. A gyengén látók és vakok piemonti egyesülete a mobilkészülékekre specializálódott Il Villagéval vette fel a kapcsolatot, s a társaság fejlesztésének eredményeként látott napvilágot az Easy Walk névre hallgató termék, amely ez év augusztusában kerül forgalomba. A GPS-szel felszerelt készülék – hasonlóan a navigációs készülékekhez – műholddal áll kapcsolatban, folyamatosan közli a felhasználójával a pozícióját, mely utcában van, hányas házszám előtt áll, illetve hogy egy adott címre hogyan tud eljutni. Az újonnan kifejlesztett technológia segítségével jóval nagyobb biztonsággal indulhatnak el egyedül is az érintettek, ráadásul a séta a későbbiekben már korántsem jelenti azt, hogy a megszokott útvonalakról nem lehet letérni, s csak a fehér botra vagy a jól betanított vakvezető kutyákra kell hagyatkozniuk. A készülék ugyanis olyan helyre is elviheti őket, ahol korábban egyáltalán nem jártak.

Az Easy Walk használatához nem kell más, mint egy mobilkészülék, s a rendszer használata sem bonyolult. Annyiban különbözik a hagyományos termékektől, hogy egy elektronikus hang segít az eligazításban, hangosan közli az illetővel a pozícióját, illetve hogy merre kell mennie, mikor kell befordulnia az adott utcába. Sőt, abban is segítséget nyújt, hogy a tömegközlekedési eszközökön melyik megállónál kell leszállni. Ez azért is fontos, mert a meglévő navigációs rendszerek csupán azt közlik, hogy például 200 méter után forduljon balra. Egy gyengén látó számára ezek korántsem hasznos információk, hiszen nem tudja, mikor is telik le a 200 méter; más útbaigazításokra van szüksége, mint például menjen előre két háztömböt, a harmadik keresztutcánál forduljon jobbra, hiszen azt érzékeli, mikor lép le az úttestről. A mobilkészüléken két nyomógomb van, az egyik arra szolgál, hogy az illetővel közölje a pontos pozícióját, a másik pedig arra, hogy a hét mindegyik napján 24 órán keresztül elérhető call centert riassza, ha bármilyen probléma adódna, s szükség lenne navigációs segítségre.

A készülék próbája már elkezdődött Piemonte tartományban, 30 önként jelentkező használja, s igen kedvezők a visszajelzések: 95 százalékban pontosnak bizonyultak a hangos útbaigazítások. A cél természetesen a 100 százalék elérése. Ami a várható költségeket illeti: igyekszik szponzorokat szerezni a gyengén látók és vakok szervezete, hiszen várhatóan 500 euróba kerülne a készülék, amelyet a legtöbb érintett nem engedhetne meg magának. A termék iránt ráadásul más országból is érdeklődnek, francia, svájci, ausztrál és izraeli szervezetek fantáziáját mozgatta meg a vakok és gyengén látók számára a mostaninál jóval nagyobb mobilitást biztosító készülék. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.