BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zombihordákkal küzd az FBI

Több mint egymillió személyiszámítógép-tulajdonost keres meg az Amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) egy új, a zombikészülékekből álló, úgynevezett bothálózatok felszámolását célzó akció keretében – derül ki a BBC News összeállításából. A szervezet szerint a megfertőzött és számítógépes kalózok által irányított hálózatok nem csak a kéretlen levelek küldésében, az azonosságlopásban és weboldalak elleni támadásokban vehetnek részt, de veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra is.

Az FBI már jó ideje küzd a bothálózatok ellen Bot Roast nevű programja keretében, és a közelmúltban sikerült is áttörést elérni, több mint egymillió megfertőzött számítógép azonosításával. A következő lépés a felhasználók tájékoztatása, hiszen a nyomozó hatóság szakértői szerint többségük nem is sejti, hogy illetéktelenek vették át az uralmat a számítógépük felett.

Fontos tényező az otthoni felhasználók képzése is, az FBI a felvilágosító kampányai keretében arra igyekszik rávenni őket, hogy használják az informatikai biztonsági cégek megoldásait vagy vegyék igénybe az interneten keresztül elérhető ingyenes szolgáltatásokat. Rendkívül nehéz az egyéni felhasználóknak megállapítani, hogy számítógépük bothálózat tagjává vált-e, de árulkodó jel, ha lelassul a gép, a postaláda pedig tele van kimenő üzenetekkel, amelyekről nem is tud a tulajdonos.

A számítógépes bűnözők elleni küzdelemre létrehozott Bot Roast projekt keretében eddig három embert tartóztattak le a szövetségi nyomozók, akik közül az egyik, Robert Alan akár 65 éves börtönbüntetést is kaphat elkövetett bűneiért. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.