BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Háromszázezer szabadalmi jog egyetlen processzorhoz"

William A. Swope szerint az informatikai cégeknek is közre kell működniük a szellemi tulajdon jogvédelmének kialakításában, ahogyan ezt az Intel is teszi az Egyesült Államokban. A Napi Gazdaság interjúja az cég alelnökével.

Az alelnök szerint minden vállalatnak ki kell állnia a szellemi termékeiért, és elérni, hogy azok valódi hasznot is hozzanak, hiszen a fejlesztések óriási költségekkel járnak, így például egyetlen mikrochip legyártáshoz háromszázezer szabadalmi jogot kell birtokolni. Az Intel mindent meg is tesz a pozíciója megtartásáért, ebben segít az a több mint négyszáz jogász, akik a vállalat ügyeit képviselik világszerte. Az alelnök ugyanakkor nem tart attól, hogy a technológiai fejlesztések helyét a jogi manőverek veszik át, hiszen – mint mondja – a pereskedéssel sokkal rosszabbul járnak a gyártók, mint ha együttműködést alakítanának ki. A menedzser szerint az Intel társadalmi felelősségvállalás iránt érzett elkötelezettségét mutatja az is, hogy fontolóra veszik: azt az összeget, amelyet a harmadik világban a cég jogainak védelmére szántak, inkább az adott ország oktatási rendszerének fejlesztésére költenék. Az Intel múltbeli érdemeiről szólva a cég alelnöke úgy vélte, nem biztos, hogy a vállalat közreműködése nélkül is kifejlődött volna a PC-iparág.

William A. Swope az Intel tizenkettedik, Budapesten megrendezésre kerülő Akadémiai Fóruma kapcsán látogatott Magyarországra. Swope 1979 óta dolgozik az Intelnél, és ma vállalati alelnökként a cég teljes pozícionálásáért ő felel. Korábban számos pozíciót töltött be a stratégiai terméktervezés, és a technológiagyártás területén, így például 1993 és 1995 között ő irányított a Pentium Pro processzorokat gyártó csapatot. 2003 óta tölti be az alelnöki posztot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.