BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kézihajtású számítógép - 100 dolláros laptop a szegény országoknak

Az októberben startoló számítógépeket kézi hajtással vagy akár pedálozással is fel lehet tölteni, kijelzőjük pedig napsütésben is olvasható lesz.
Az olcsó laptopot a világ legnagyobb tajvani notebook gyártó vállalata, a Quanta készíti el, és a tervek szerint több millió darabot adnak majd el belőle a harmadik világ oktatásának fejlesztésére. Walter Bender a „Minden gyerekeknek egy laptopot” mozgalom vezetője szerint bár még hátravan néhány szoftverírási feladat, a számítógép megtervezése jól halad.
Először 2002-ben merült fel egy könnyen kezelhető, alacsony gyártási költségi hordozható számítógép legyártásának gondolata, ám már ekkor is számos kritika érte a tervezett beruházást. Az Intel igazgatója „100 dolláros kütyünek” nevezte a laptopot, míg a Microsoft-vezér Bill Gates kételkedését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a gyenge teljesítményű merevlemezzel, és „aprócska képernyővel” rendelkező eszköz jól működik majd. Nem osztotta ezt a véleményt Kofi Annan, korábbi ENSZ-főtitkár, aki szerint a jutányos áru gépek új határokat nyitnak meg az oktatás terén.

Az XO névre keresztelt laptopot úgy tervezték, hogy kiállja az időjárás okozta nehézségeket, és akár a szabad levegő is olvasható legyen a monitora. A notebookok 50 fokra felmelegített sütőben tesztelik, hogy a trópusi éghajlaton is megfelelően működjön. Áramfelvétele kisebb, mint a hagyományos hordozható számítógépeké, ráadásul szükség szerint akkumulátora akár napenergiával, kézzel vagy lábpedál hajtással is feltölthető. A szerkezet költségei egyelőre még meghaladják a tervezett 100 dolláros limitet, de a tervek szerint a kormányok az előre meghatározott áron vehetik majd meg a notebookokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.