BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós szélessávú megbeszélés Budapesten - magyar siker

Szeptemberben Budapesten rendezhetik meg az Európai Unió égisze alatt működő IANIS+ (Innovative Actions Network for the Information Society) E-infrastruktúra csoportjának következő ülését – tudtuk meg Bóna Ákostól, a Szélessáv Alapítvány kuratóriumának elnökétől. Az erre vonatkozó felkérést az IANIS+ június közepén Bilbaoban tartott éves konferenciáján kapta meg az alapítvány. A részletekről jelenleg is tárgyalnak az uniós szervezet képviselőivel. A rendezvényt egyébként hazai cégek, többek között a UPC Magyarország Kft, az Invitel és az MKB is támogatná. 

A bilbaoi eseményen a legfontosabb kérdések között a szélessávú penetráció növelése szerepelt, illetve a célhoz rendelt valamennyi eszköz hatékony használata. A rendezvényt több nagyobb témakörre osztották fel, külön szekció foglalkozott az eEgészségüggyel, az eÜzlettel, és az eInfrastruktúrával, ez utóbbi bizonyult a leglátogatottabb szekciónak – számolt be a helyszínen szerzett tapasztalatokról Bóna Ákos.

A Szélessáv Alapítvány is felkérést kapott, hogy az eInfrastruktúra szekción belül mutassa be aktuális projektjeit. A szervezet létrehozott egy Európában egyedülállónak számító eszközt, a szélessáv keresőt, amely utcaszintű pontossággal képes megmutatni a felhasználónak, hogy milyen szolgáltatók ajánlatai közül választhat. Az ilyen megoldások iránti igényt jól mutatja, hogy Szlovákiában, Lengyelországban is elindult hasonló projekt 4-5 éve, azonban ezek a próbálkozások zátonyra futottak. Mindkét ország képviselői jelezték, hogy szívesen együttműködnének a magyar alapítvánnyal a jövőben.

Az előadáson 100-150 érdeklődő vett részt az unió különböző tagállamaiból, köztük az IANIS+, ERIS@, illetve a DG INFSO vezetői, többek között Guido Acchioni, aki a DG INFSO-n (az Európai Bizottság információs társadalomért felelős szervezete) belül felelős az eEurope projektért. A DG INFSO vezetője előadásában két fontos tennivalót jelölt meg: minden tagállamban létre kell hozni szélessáv térképet, felhasználva a már meglévő tapasztalatokat, illetve ki kell alakítani egy közösségi szintű szélessávú portált. Ez utóbbi megvalósítására is vállalkozna a Szélessáv Alapítvány Bóna Ákos elmondása szerint, az ezzel kapcsolatos elképzelésekről már bemutattak egy demot az illetékes uniós döntéshozóknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.