BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IT-piac: globális és lokális ború

A mélyülő gazdasági válság nyomán az idei szolid, egy számjegyű növekedés után a jövő évre már 0,6 százalékos csökkenést prognosztizálnak a magyarországi informatikai piacon az IDC elemzői. A tavalyi 16 százalékos bővülést követően a piackutató eredetileg 7,6 százalékos további javulást várt 2008-ra, a krízis kirobbanása után azonban 6,4 százalékra mérsékelte az idei évre vonatkozó előrejelzését – válaszolta megkeresésünkre Fauszt Gábor elemző.

A recesszió a legnagyobb mértékben a hardverértékesítésben érezteti majd a hatását, azon belül is főként az asztali PC-k piacán, ahol a szakértők 6,0 százalékos értékbeni visszaeséssel számolnak. Nem ülhetnek azonban a babérjaikon a noteszgép-forgalmazók sem, a piacon egyre inkább mutatkoznak az érettség jegyei. Az elmúlt időszakban megszokott negyedévenkénti 30 százalékos darabszámbővülés után a növekedés továbbra is két számjegyű lesz ugyan, az eddigi mérték azonban megfeleződik, de mindenképpen 20 százalék alatt marad.

A hardverpiacon keresleti szempontból két jellemző fejleménnyel számol a piackutató. Az üzleti szektorban főként a kis- és középvállalatok fogják vissza a gyeplőt, kevesebbet költenek új eszközökre. Ez leginkább az asztali PC-k piacát sújtja majd, ahol 70 százalék a céges vásárlók aránya. Ebben a piaci szegmensben az év első felében inkább stagnálásról lehetett beszélni, a harmadik negyedben azonban 16 százalékos váratlan zuhanás következett be az eladásokban.

A lakossági felhasználók sem kényeztetik el a piacot, mivel várhatóan jelentősen csökken a hitelre vásárlók száma; ennek a vevői szegmensnek a visszaszorulása főként a noteszgépeladásokat érinti majd. Otthoni használatra ugyanis az utóbbi néhány évben már inkább hordozható számítógépeket vásároltak, ez a kör adja manapság a hazai laptoppiaci bevétel 70 százalékát.

A szerverpiacon még az asztali PC-knél tapasztaltnál is nagyobb visszaesést várnak az elemzők, ennek a szegmensnek a motorjai ugyanis nálunk főként a kis- és középvállalkozások.

Kevésbé drámai a helyzet az adattárolókat forgalmazóknál, sőt, bizakodásra adhat okot, hogy a piackutatók szerint 2009-ben a lemezalapú megoldásokat szállítók még dinamikus növekedéssel számolhatnak. Optimizmusukat a szakértők arra alapozzák, hogy a távközlési és a médiacégek nem akarják félbehagyni a digitális átállást, folytatják ennek kapcsán megkezdett beruházásaikat.

Az irodatechnikai eszközök piaca az utóbbi években értékben is folyamatosan növögethetett – mondja Fauszt Gábor. Erre az évre 3,7 százalékos bővülést prognosztizál az IDC – teszi hozzá –, de itt is hátravan még a feketeleves. Jövőre értékben már mintegy 9,0 százalékos visszaeséssel kalkulálhatnak a gyártók, de a mennyiségben is csökkenés várható. A noteszgépek intenzívebb jelenléte miatt már évek óta stagnált vagy kissé mérséklődött az egyéb kiegészítők – monitorok, billentyűzetek, wincheszterek – kereskedelme, jövőre ezekből a termékekből 10 százalékkal kisebb forgalomra lehet számítani.

Az IDC az informatikai piaci eszközök kategóriájába sorolja a számítógépeket tudásban egyre jobban megközelítő okos telefonokat. Ezekből a készülékekből még jövőre is nagyobb üzletet csinálhatnak a szállítók, de az eddig megszokott mérték töredékéig. A piackutató szerint az idén értékben még mintegy 26,5 százalékkal nőhet az értékesítés, 2009-ben azonban a bővülés mértéke nem nagyon haladja meg a 6,5 százalékot. Az elemzés hozzáteszi azonban, hogy a recesszió elmúltával a piac ismét felpöröghet, legalább az évi 20 százalékos növekedés mértékéig.

A szoftverpiacon az alkalmazások lehetnek a válság legnagyobb vesztesei, amiatt, hogy az üzleti felhasználók várhatóan elhalasztják upgrade jellegű beruházásaikat. Az alkalmazásfejlesztésben is némi visszaesés várható, mivel az ebben legaktívabb magyarországi kis- és középvállalkozásokat érzékenyebben érintheti a recesszió.

Nyertesen jöhetnek ki a válságból a szoftverpiacon a virtualizációs megoldásokat fejlesztő és forgalmazó vállalkozások. A technológia üzleti szempontból legfontosabb üzenete, hogy használatával komoly megtakarítást érhetnek el a felhasználók.

Az oktatást is magában foglaló informatikai szolgáltatások piacán tevékenykedő vállalkozásoknak is meg kell húzniuk a nadrágszíjat. Erre az évre az IDC eredetileg 7,2 százalékos növekedéssel számolt; a válság ezt majdnem megfelezte, az elemzők szerint az idén 4 százalék alatt marad a bevételi többlet. Jövőre még kevesebbet remélhetnek a cégek, a korábban jelzett 8,0 százalékos növekedésből jó esetben 1,3 marad. A piackutató úgy látja, hogy a hazai vevőkör főként a tréningeken, tanácsadásokon spórol majd.

S hogy milyenek lehetnek a kilátások hosszabb távon? Az IDC hazai szakértői szerint az informatikai piac legkorábban a jövő év utolsó negyedében találhat ismét magára. A „Kánaán” pedig várhatóan 2010-ben jöhet el, amikor – a politikusok ellentétes tartalmú ígérgetései ellenére – az IT-piacon is érezteti majd hatását a választási év effektus.



Máshol sem jobbak a kilátások

Világméretekben sem fest rózsaszínű képet 2009-re az IT-iparról az IDC legfrissebb elemzése. Noha elemzői még növekedést várnak, de a korábban jelzett 5,9-nél jóval kisebb, 2,6 százalékos mértékűt.

A technológia fellegvárát jelképező USA kapcsán egyenesen drámai mértékű visszaesést vetítenek előre. A nyár végén még 4,2 százalékos bővülést prognosztizáltak, ám a válság ezt a mutatót kevesebb mint negyedére, 0,9 százalékra vágta vissza.

Ennél nem sokkal biztatóbb, 1,0 százalékos lehet a növekedés Nyugat-Európában, a fejlődő piacok viszont dinamikusabb teljesítményre képesek, de már nem az eddig megszokott két számjegyű mértékben.

A technológia fellegvárát jelképező USA kapcsán egyenesen drámai mértékű visszaesést vetítenek előre. A nyár végén még 4,2 százalékos bővülést prognosztizáltak, ám a válság ezt a mutatót kevesebb mint negyedére, 0,9 százalékra vágta vissza.

Ennél nem sokkal biztatóbb, 1,0 százalékos lehet a növekedés Nyugat-Európában, a fejlődő piacok viszont dinamikusabb teljesítményre képesek, de már nem az eddig megszokott két számjegyű mértékben.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.