BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghatározó döntések előtt Brüsszel

Az informatikai és a távközlési cégek sürgetik a szakma megfelelő szintű hazai és uniós képviseletét

Szabályozás. Ezekben a hetekben hozhatnak az Európai Unióban olyan döntéseket, amelyek a következő öt-nyolc évre meghatározhatják a magyarországi infokommunikációs cégek mozgásterét. Ezért nem mindegy, hogy a konvergáló hazai informatikai és távközlési iparág milyen szinten képviselteti magát Brüsszelben. A közelmúltban az Informatikai Vállalkozások Szövetsége fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy az infokommunikáció az elmúlt hónapokban hozott kormányzati átszervezések miatt képviselet nélkül maradt. Az iparág cégei hibának tartják, hogy az informatikát és a távközlést nem egy helyen szabályozzák, az előbbi a Miniszterelnöki Hivatalhoz, míg az utóbbi a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumhoz tartozik.

A megfelelő szintű és az informatikát, illetve a távközlést egy kézben tartó képviseletet hiányolja Bölcskei Imre, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöke is. Az érdekképviselet nem ért egyet azzal sem, hogy a már említett minisztériumban a távközlési szakma szakállamtitkárságát is felszámolták, ezzel lényegében a megfelelő brüsszeli képviselet is megszűnt. A piacon működő vagy a piac iránt érdeklődő külföldi befektetők is hiányolják a megfelelő tárgyalópartnert – teszi hozzá.

A magyarországi távközlési cégeknél milliárd forintokban mérhető tétje van a szakma megfelelő képviseletének – válaszolta lapunknak Vasváriné Menyhárt Éva, a Magyar Telekom szabályozási és nagykereskedelmi igazgatója. A távközlési társaságok jövőbeni mozgásterét középtávon meghatározó új európai szabályozási keretrendszerről ugyanis ezekben a hónapokban tárgyalnak Brüsszelben. Most dől el, milyen szolgáltatásokat használ majd az európai piac, milyen és mekkora beruházásokat hajtanak végre a vállalatok.

A csomagot legközelebb a tagállamok a november 27-i szakminiszteri ülésen vitatják meg. Döntést hozhatnak egyebek mellett az új generációs (NGN) beruházásokkal kapcsolatos kockázatmegosztásról is a hálózatépítésbe fektető és az új hálózathoz való hozzáférést igénylő másik szolgáltató között. A javaslat lehetővé teszi az NGN-befektetők számára a rugalmas árképzés lehetőségét. Az ilyen jellegű projekteket ugyanis hosszú megtérülési idő jellemzi. A befektetők számára ezért is lényeges a stabil és kiszámítható szabályozói környezet a beruházási kalkulációkhoz. A jelenlegi keretszabályozás ezt nem biztosítja – teszi hozzá az igazgató.

A magyarországi infokommunikációs szakma képviseletének ügyében várható fejleményekről többszöri megkeresésünkre sem kaptunk választ a Kormányszóvivői Irodától. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.