BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utazás az ókorba

Volna kedve megnézni, milyen is volt Nagy Konstantin császár idejében Róma? Meglátogatná a Ludus Magnust vagy a Basilica Iuliát abban a formájában, ahogy egykoron kinézett? A virtuális világban szinte minden lehetséges.

Mostantól elegendő egy kattintás ahhoz, hogy az ember szétnézzen az ókori Colosseumban, a Forum Romanumban, a Villa Giuliában, vagy hogy egyszerűen csak bejárja az ókori főváros utcáit, ráérezzen, milyen is lehetett a világ egyik legfontosabb pontján élni. Az időutazáshoz nincs szükség semmi másra, csak egy számítógépre és persze a világhálóra, amelyen az antik Róma – a Google Earth segítségével – háromdimenziós változatban elevenedik meg.

A régészek, történészek, építészek és digitális szakemberek által megalkotott városban – amely az i. sz. 320 évekbeli arcát tárja elénk, ekkor volt a legnagyobb a területe, s több mint egymillióan éltek benne – közel hétezer épület, hetven templom, kilenc híd, tizenhárom mérföldnyi hosszú városfal és kétszáz családi ház között lehet bóklászni, s mint a fejlesztők fogalmaztak: az eredmény mintegy öt évszázad kutatását takarja. A 3D-s Róma ugyanis azon a részletes –1933 és 1974 között elkészült és a Római Civilizáció Múzeumában kiállított – maketten alapul, amely a reneszánsztól napjainkig zajló tudományos kutatásokat foglalja magában, s öszszesen 6700 rekonstruált épületet tartalmaz. (Az elmúlt fél évezredben számos kutató, építész és művész próbálta helyreállítani az ókori várost írott szavak, térképek, látványtervek, rajzok, elbeszélések, egykori dokumentumok segítségével.)


A projekt a Virginiai és a Los Angeles-i Egyetem együttműködésével kezdődött: olyan technológiát fejlesztettek ki, amellyel 3D-s modellek segítségével elkészítették az ókori Róma virtuális változatát. Az antik város kidolgozásában részt vállalt a Past Perfect Production is, amely régészeti és történelmi színhelyeket kelt életre.

A virtuális Róma megalkotása azért is tekinthető mérföldkőnek, mivel ez az első alkalom, hogy háromdimenziós történelmi várossal bővült a Google Earth, s mint egyes szakértők megjegyzik: egyúttal egy újabb lépést is jelent a virtuális időgép létrehozása felé. A modellek közül mintegy kétszázat olyan élethűen, olyan részletességgel sikerült rekonstruálni (e maketteket az 1. számú osztályba sorolták), hogy igencsak hasznos lehet a diákok számára, akik az ókori történelemről tanulnak, történészeknek, akik ókori civilizációk után kutatnak, avagy csupán a történelem iránt érdeklődőknek. Ez egy fantasztikus lehetőség, hogy az ókori Róma csodáit másokkal is meg lehessen osztani, hogy megőrizzük a kulturális örökséget, illetve egyúttal tökéletes példa arra, hogy az új technológiák miként egészíthetik ki a történelmet, a régészetet – fogalmaztak az alkotók. A technológia segítségével ugyanis lehetőség nyílik részletesen tanulmányozni a márvány kőlapokat, a színes ablakokat, sőt, az amfiteátrum oroszlánjainak üvöltését is hallani lehet.


Róma nevezetességei közül közel egy tucatot belülről is megtekinthet az érdeklődő. Idesorolható Maxentius bazilikája, a Colosseum, Julius Caesar Foruma, a Ludus Magnus, a Vénusz- és a Vesta-templom, a Regia, a Basilica Iulia, a Basilica Aemelia, a Curia Iulia és a Tabularium. A virtuális Rómában egyúttal több mint 250 olyan helyszín található, amelyek többnyelvű (például olasz, angol, francia, japán, spanyol, orosz) ismeretterjesztő weboldalakra vezető linkeket tartalmaznak. A fejlesztők optimisták, óriási érdeklődésre számítanak, amit az ókori Róma övezte csodálattal magyaráznak. A Google Earthöt egyébként 2005. júniusi bevezetését követően több mint 400 millióan töltötték már le.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.