BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Böngészőháború: fordulat

Az európai uniós versenyügyi bizottság jóváhagyta a Microsoft új böngészőválasztó megoldását: a kontinensre szállítandó Windows 7 kiadás várhatóan már tartalmazza ezt a technológiát, így újabb fejezetéhez érkezhet a böngészőháború.

A bizottság mától egy hónapig lehetőséget biztosít az érintett feleknek – a számítógépgyártóknak, a szoftverfejlesztőknek és a felhasználóknak is –, hogy véleményezzék a Microsoft módosított javaslatát. Ha a szereplők kedvezően fogadják a szoftveróriás ajánlatát, akkor az jogilag kötelező érvényű bejelentéssé lép elő, ötéves érvényességi hatállyal. Ebben az esetben az EU büntetés nélkül zárja le a Microsoft ellen indított versenyjogi eljárást.



A vizsgálatot még 2007-ben kezdte az unió illetékes bizottsága, miután az Opera böngésző gyártója panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, mivel szerintük a – legnépszerűbbként számon tartott – Windows operációs rendszerbe integrált Internet Explorer tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatja a Microsoftot a böngészők piacán.
Az amerikai szoftvergyártó óriás először felajánlotta, hogy operációs rendszere európai kiadásait böngésző nélkül szállítja, azonban ezt nem fogadta el a bizottság.

Ez év júliusában benyújtott tervezetében egy indítóképernyőt javasolt, amely lehetővé teszi a telepítendő böngésző kiválasztását. Ezt még elutasították az érdekelt felek, mivel nem sikerült megegyezni abban, hogy milyen módon mely alkalmazásokat tartalmazza a választóképernyő. Neelie Kroes, az unió versenyügyi biztosa elmondta, hogy az elutasítás óta többször tárgyal Steven A. Ballmerrel, a Microsoft vezérigazgatójával, és a szoftvergyártónak sikerült egy olyan megoldást letennie az asztalra, amely szerinte minden érdekelt félnek megfelelhet. A Windows 7-ben debütáló új választóképernyő a telepítés (illetve az XP és a Vista verziókat futtató számítógépek esetén a frissítés) során kerül majd elő, és összesen 12 böngészőt fog tartalmazni.

Két választóképernyővel találkozhatnak majd a felhasználók: alapértelmezésként az öt legnagyobb böngésző szerepel majd ábécésorrendben, utána lehetőség lesz egy újabb képernyőre váltani, ahol hét kisebb böngészőt tüntetnek fel, szintén ábécésorrendben. Ezzel a megoldással az Internet Explorer is a választható lehetőségek között marad, ám még a legkisebb cégek sem panaszkodhatnak, hogy kimaradnak a versenyből.

A Microsoft elégedett az elért eredményekkel, és számára is előnyös lenne az ügy lezárása, mivel a Windows 7 így nyugodtan kezdhetné meg európai pályafutását, és az amerikai piacénál nagyobb felhasználói táború kontinensen nem szabnának ki újabb büntetést az eddig felhalmozott 1,7 milliárd eurós, vagyis nagyjából 2,5 milliárd dolláros rekordösszegű bírság mellé.
Ha elfogadják a Microsoft javaslatát, akkor új fejezet nyílhat a böngészőháborúban. Európában már most is teret nyert a többi böngésző, és ez kiemelten igaz hazánkra is, hiszen a Gemius SA adatai szerint a Firefox népszerűsége immár meghaladja microsoftos vetélytársáét Magyarországon.
A társaság mérései szerint a múlt héten a vizsgálatukba bevont oldalak közel 52 százalékát a Mozzilla, míg mindössze 41,2 százalékát a Microsoft böngészőjével nyitották meg.

A Microsoft új megoldása változást hozhat a piacon: az új operációs rendszer már tálcán kínálja fel a felhasználóknak az alternatív böngészőket. Mivel az emberek nagy része nincs tisztában azzal, milyen böngészőt használ (lásd keretes írásunkat), így várhatóan az informatikában kevésbé jártas felhasználók számítógépén is felbukkanhat valamelyik versenytárs alkalmazása.

Sok hűhó semmiért?
A webböngészők piacának egyik legnagyobb problémája, hogy a legtöbb felhasználó azzal sincs tisztában, milyen alkalmazást használ – vélekedik friss elemzésében a Google.
A keresőóriás szerint az EU arra próbálja kötelezni a Microsoftot, hogy operációs rendszereiben választási lehetőséget kínáljon a böngészők terén, ezzel megtörve az Internet Explorer régóta tartó dominanciáját, ám a számítástechnikában kevésbé jártas felhasználók legtöbbje nem is érzékeli a különbséget a böngészők között. Egy felmérés alapján az derült ki, mindössze az emberek 50 százaléka tudja, milyen alkalmazást használ az interneten való szörföléshez, annak ellenére, hogy egyre több időt töltünk a világhálón.

Windows-phone a Microsofttól

A Microsoft hivatalosan is bejelentette a Windows-phone készülékek (Windows Mobile 6.5 operációs rendszert futtató telefonok) megjelenését.

Több nemzetközileg is elismert gyártó (HTC, Samsung, LG) több olyan készüléket dob piacra, amely az új rendszert futtatja. Ezek közül a HTC Diamond 2 és a Samsung Omnia 2 hamarosan itthon is kapható lesz.

Az új operációs rendszer magyarországon október 21-én debütál – tájékoztatta lapunkat a Microsoft.

Több nemzetközileg is elismert gyártó (HTC, Samsung, LG) több olyan készüléket dob piacra, amely az új rendszert futtatja. Ezek közül a HTC Diamond 2 és a Samsung Omnia 2 hamarosan itthon is kapható lesz.

Az új operációs rendszer magyarországon október 21-én debütál – tájékoztatta lapunkat a Microsoft. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.