BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre már nőhet az IT-piac

Az informatikai célú költések és beruházások a recesszió hatására az idén még jelentősen csökkennek, a következő években azonban ismét fellendülésre számíthatnak a szektorban tevékenykedő vállalkozások. A globális IT-piac a következő négy évben közel 75 ezer új vállalkozás létesítéséhez járul hozzá, ezek kétharmada kisvállalkozásként jöhet létre. Emellett az ágazat további 5,8 millió új munkahelyet is teremt világszerte – állapítja meg az International Data Corporation (IDC).

Az amerikai piackutató legfrissebb jelentése az informatikai szektor nemzetgazdaságban játszott szerepével foglalkozik. A Microsoft megbízásából készült globális tanulmány az informatika GDP-hez való hozzájárulását, az IT-szektor munkahely-teremtési aktivitását, a szoftverágazat foglalkoztatottsági mutatóit, az új vállalkozások létrejöttét, a helyi IT-ráfordítást és az adóbevételt vizsgálta 52 országban.

Magyarországról a tanulmány megállapította, hogy az idén a tavalyi 578 milliárd után az üzleti és a lakossági vevők 558 milliárd forintnyi összeget költenek el az IT-piacon. Ez az érték a 2013-ig terjedő időszakban évi 2,9 százalékkal növekszik, miközben a GDP-ben évi 0,6 százalékos bővülést valószínűsít a piackutató.

Ez évben az IT-profilú tevékenységek 360 milliárd forint adóbevételt termelnek. A piac nálunk is várható fellendülése nyomán 15 ezer fővel növekedhet a foglalkoztatottság az ágazatban, valamint az informatikát használó szervezeteknél ez év vége és 2013 vége közötti négy évben. Ez évi 1,9 százalékos bővülést jelent 2013-ig, míg a gazdaság egészében várhatóan visszaesik a foglalkoztatás. Az idén 116 ezer főnek ad munkát az informatika. A magyarországi IT-piacon közel háromszáz új vállalkozás jön létre 2013 végéig. Ezek többsége hazai tulajdonú kisvállalkozás lesz.

Vélemény

Drajkó László. A Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. A szoftverekre fordított összeg 22 százalékot tett ki Magyarország teljes IT-költéséből 2008-ban, és ez az arány várhatóan megmarad 2009-ben és 2010-ben is. A szoftverek dinamizálják az ágazatbeli foglalkoztatottságot, Magyarországon az informatikai dolgozók 46,3 százaléka fejleszt, forgalmaz, telepít vagy szervizel szoftvereket. Azok az országok, amelyek támogatják az innovációt és hajlandók az infrastruktúra fejlesztésébe, az oktatásba fektetni, versenyelőnyhöz jutnak a globális piacon.

Komáromi Zoltán. Az IDC Magyarország vezetője. Az elmúlt húsz évben megtapasztaltuk, milyen áttörő hatásuk lehet az IT-alapú innovációs beruházásoknak a gazdasági növekedés ösztönzésében. Az IDC vizsgálata megerősíti az eddigi elméleti kutatások eredményeit – nevezetesen, hogy az informatikai iparág jót tesz a helyi gazdaságnak. A tanulmányban számszerűsített gazdasági előnyök segítik Magyarországot a növekedésben, a munkahelyteremtésben, a munkaerő hatékonyságának fokozásában és az új vállalkozások létrehozásának ösztönzésében.

Komáromi Zoltán. Az IDC Magyarország vezetője. Az elmúlt húsz évben megtapasztaltuk, milyen áttörő hatásuk lehet az IT-alapú innovációs beruházásoknak a gazdasági növekedés ösztönzésében. Az IDC vizsgálata megerősíti az eddigi elméleti kutatások eredményeit – nevezetesen, hogy az informatikai iparág jót tesz a helyi gazdaságnak. A tanulmányban számszerűsített gazdasági előnyök segítik Magyarországot a növekedésben, a munkahelyteremtésben, a munkaerő hatékonyságának fokozásában és az új vállalkozások létrehozásának ösztönzésében.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.