BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsap az APEH a cégen belüli vagyonmozgásra

Az utóbbi időben bevezetett, egymástól sokszor igencsak különböző transzferárszabályok új adókockázatoknak teszik ki a multinacionális cégeket – derül ki az Ernst & Young nemrég közzétett, 49 ország adóhivatalának ellenőrzési gyakorlatát vizsgáló felméréséből.

A tapasztalatok szerint Magyarországon leginkább a vállalatcsoporton belüli szolgáltatásokat és a szellemi javak átadását ellenőrzik.

A tanácsadó cég 2009-es Globális transzferár felmérése szerint az adóhatóságok jóval részletesebb transzferár-dokumentációkat várnak el a cégektől, és emelkedik a hiányosságok miatt kirótt büntetések gyakorisága és összege.

Az Ernst & Young adóhatóságok ellenőrzési tapasztalatait bemutató legutóbbi, 2006-os felmérése óta több mint tíz országban vezettek be új előírásokat ezen a területen, köztük nemrégiben Kínában, Szlovákiában és Görögországban.

Magyarországon ezen a téren leginkább a vállalatcsoporton belüli szolgáltatások és a szellemi javak átadása áll az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vizsgálatainak középpontjában, de fokozott figyelmet kapnak a pénzügyi tranzakciók és a költségátterhelési megállapodások is – közölte Szabó Dénes, az Ernst & Young transzferárazásért felelős adópartnere. A szakember hozzátette: az utóbbi két évben szinte minden ellenőrzésnél bírságolt az adóhatóság

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.