BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyaré a multi leánya

Lezárult a Siemens Enterprise Communications itteni cégének eladása

A hazai cégvásárlási gyakorlatban meglehetősen ritka tranzakcióra került sor az elmúlt hónapokban, amelynek nyomán az egyik nagy nemzetközi konszern itteni leányvállalata magyar vállalkozás tulajdonába került. Az üzlet részleteit az érintett felek tegnap jelentették be Budapesten. A müncheni székhelyű Siemens csoporthoz, valamint egy amerikai pénzügyi befektetőhöz tartozó Siemens Enterprise Communications GmbH (SEN) magyarországi leányvállalatát annak korábbi üzleti partnere, a Young csoport vásárolta meg.

„Az üzleti kommunikációs szolgáltatásokkal, valamint rendszer-integrációval foglalkozó társaság megvételét saját forrásból finanszíroztuk, de ennek összegét nem kívánjuk nyilvánosságra hozni” – válaszolta lapunk kérdésére Orbán Előd, a Young csoport tulajdonosa. A megvásárolt cég nem viheti tovább a Siemens nevet, a jövőben Enterprise Communications Magyarország Kft. néven működik, a teljes korábbi létszámmal és a SEN kiemelt disztribútoraként folytatja tevékenységét.

A tranzakciót a Siemens csoportnál négy évvel ezelőtt végrehajtott átszervezések tették lehetővé. Akkoriban döntött úgy a müncheni konszern vezetése, hogy a távközlési és informatikai profilú üzletágak egy részét különálló leányvállalatba viszi ki majdani eladási céllal. Így került sor a Siemens Enterprise Communications GmbH megalakítására. A „kiszervezett” társaság megörökölte a Siemensnek a világ más tájain működő ilyen profilú részlegeit, amelyekből helyi leányokat szervezett. Így jött létre 2007 januárjában a Siemens Enterprise Communications Magyarország Kft.

Időközben az anyacégnek sikerült befektetőt találni a SEN-re, 2008 őszétől a társaság 51 százalékát egy amerikai pénzügyi befektető, a The Gores Group birtokolja, 49 százalékot a Siemens megtartott magának – részletezte Nora Ishkova, a SEN kelet-európai részlegének egyik menedzsere. Az új vezetés pedig úgy döntött, stratégiát vált, kiszáll a közvetlen értékesítésből, ezt a tevékenységet a jövőben világszerte kizárólag partneri hálózaton keresztül valósítja meg. Az ennek nyomán feleslegessé váló helyi leánycégekkel kapcsolatban az eredeti cél az volt, hogy azok mindegyikét egy amerikai befektető szerezze meg, az üzlet azonban tavaly nyáron végül nem jött létre, így most külön-külön adják el őket.

A magyarországi érdekeltséget megvásárló Young csoport 18 éve működik a hazai üzleti kommunikációs szolgáltatások piacán, főként a kis- és középvállalati szegmens megbízásából épít hálózatokat és foglalkozik rendszer-integrációval. A társaság nem ismeretlen a Siemens számára, 2008-ban eredményesen pályázott a SEN kiszervezett szervizfeladatainak az ellátására.

A felvásárlással a Young csoport jóval nagyobb szelethez jut a hazai infokommunikációs szolgáltatások tortájából, de hálózatépítő profiljával maga is bővíti az újjáalakuló Enterprise Communications Kft. portfólióját – emelte ki összegzésében Orbán Előd. Hozzátette, az idén nem lát nagy bővülési lehetőséget a piacban, a válság, amely a Young csoport tavalyi bevételét is erőteljesen apasztotta, lassan távolodik, de a következő években már növekedéssel lehet számolni. SGy



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.