BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyenge forint erősíti a Richtert

A várakozásoknál sokkal jobb eredményt ért el a harmadik negyedévben a Richter. A gyógyszergyár nyereségét az oroszországi export is javította. A társaság profitját ugyan veszélyezteti a növekvÕ állami elvonás, a forint gyengülése viszont növeli a nyereséget.

A Richter 19,5 milliárd forint adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, ez 5,9 százalékkal több az egy évvel korábbi nyereségnél. Az anyavállalat részvényeseire jutó nettó profit ugyanakkor 19,4 milliárd forint volt, ez 6,4 százalékos emelkedés az elÕzÕ évhez képest. Az elért nyereség jóval túllépi az elemzÕk által várt 18 milliárd forint körüli nettó profitot. Oroszországban a tavalyi harmadik negyedévi magas bázis ellenére sikerült az árbevételt növelni, ha a tavalyi elÕszállítások hatásait levonnánk a bázisból, akkor 18 százalékos lett volna a növekedés, Ukrajnában pedig 8 százalékos volt a növekedés – magyarázta a vártnál jobb eredmény összetevÕit tegnapi sajtótájékoztatóján a társaság vezérigazgatója.

Szerinte korábban túlértékelt volt a forint, és a mostani 290 forint körüli érték a reális. Bogsch Erik azt is elmondta, az euró minden forintnyi drágulása 300 millió forint pluszbevételt jelent a Richter számára. Ezért ha tartós lesz a forintgyengülés, akkor abból sokat profitálhat jövÕre a cég. Az árfolyamváltozás az idei eredményt még nem befolyásolja jelentÕsen, mert éves átlagban 270 forint körül lehet az euró árfolyama. Szerinte korábban túlértékelt volt a forint, és a mostani 290 forint körüli a reális kurzus.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a lengyel Polpharma meghiúsult tranzakciójához kapcsolódó bánatpénz – 40 millió dollár plusz 3,5 millió dollár kamat és az ügyvédi költségek – 6,83 milliárd forint egyéb bevételt eredményezett, amelyet a harmadik negyedévben számoltak el, és októberben be is folyt az összeg. Ennek a nagyságrendje megfelel a három évvel ezelÕtt átadott kémiai kutató beruházási értékének.
Bogsch Erik hangsúlyozta, hogy annak ellenére nem csökkentették a magyarországi orvoslátogatói hálózat 180 fÕs létszámát, hogy az idén duplájára, 5 millióról 10-re emelték a fejenkénti költségvetési befizetési kötelezettséget.

JelentÕs a céget érintÕ elvonás még, az, hogy az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek utáni 12 százalékos adó kulcsát 20-ra növelték. JövÕre ez a kötelezettség 4,1 milliárd forint lenne, ám a Richter reméli, hogy a kutatás-fejlesztésre költött összeget továbbra is levonhatják az adóból. Bogsch Erik megemlítette, hogy a gyógyszer-támogatási rendszerben októberben bevezetett „vaklicit” évi 3 milliárd forintos árbevétel-kiesést jelent a társaságnak.

A Richter vezérigazgatója, aki a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének is az elnöke, a gyógyszerkassza átalakításáról is elmondta véleményét. Szerinte 10 milliárd forintot hozna az, ha az originális készítmények árát adminisztratív eszközökkel 15 százalékkal csökkentenék. Emellett a tervezett lépések között olyan is akad, ami rontja az egyenleget. Ha ugyanis az onkológiai készítményeket a kórházi kategóriába sorolják, akkor azok mentesülnének a már említett 20 százalékos adó és a támogatási volumen alól is alól, ami 11 milliárd forinttal növeli a hiányt.

Bogsch Erik úgy vélte: az eddigi szabályozás a magyarországi gyártókat sújtja, azokat, akik a forgalom 20-25 százalékát adják, míg a többi 75-80 százalékhoz – amely szinte mind import –, nem nyúlnak. Nehezményezte e mellett, hogy sem az újabb, sem az augusztusi javaslataikra nem kaptak még választ a kormánytól. Szerinte a kabinet jelenlegi elképzelései egyébként sem hoznák a várt 83 milliárd forintos egyenlegjavulást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.