BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félünk, de a jelszavunkat nem változtatjuk meg

Egy új Eurobarométer-felmérés tanúsága szerint az internethasználók rendkívül aggályosnak ítélik a kiberbiztonság helyzetét: a válaszadók 89 százaléka tartózkodik a személyes adatok interneten történő közlésétől, 74 százalékuk véleménye szerint pedig az elmúlt évben megnőtt az esélye annak, hogy számítástechnikai bűnözés áldozatává váljunk.

Az európai internethasználók 12 százaléka volt már online csalás szenvedő alanya, míg 8 százalékuk személyazonosság-lopás áldozatául esett. Mindazonáltal az internetezők 53 százaléka egyetlen online jelszavát sem változtatta meg az elmúlt évek során – derül ki az Európai Bizottság hétfői közleményéből.

„Ahogyan egyre több ember aknázza ki az internetben rejlő lehetőségeket és élvezi a digitális gazdaság előnyeit, nem véletlen, hogy a személyes adatok és az online fizetési műveletek biztonsága az egyik legaggályosabb kérdéssé vált mindannyiunk számára. Sokkal inkább meglepő azonban, hogy csupán az európaiak fele védekezik konkrét lépésekkel a számítástechnikai bűnözés ellen” – nyilatkozta Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos.

Az összes uniós tagállamból származó közel 27 000 európai polgár megkérdezésével készült felmérésből kitűnik, hogy szoros összefüggés áll fenn a számítástechnikai bűnözés veszélyeiről szóló tájékoztatás, illetve az emberek internetes tranzakciókkal kapcsolatos bizalma között. A banki ügyletek vagy vásárlások interneten történő intézése iránt kellő bizalommal rendelkezők többsége azt állítja, kellően tájékozottnak érzi magát a számítástechnikai bűnözést illetően.

A felmérés további fontos megállapításai:

- az internethasználók 53 százalék-a állítja azt, hogy online vásárol árucikkeket és szolgáltatásokat, 52 százalékuk látogatja a közösségi oldalakat, 20 százalékuk pedig árucikkeket és szolgáltatásokat értékesít az interneten keresztül;
- a válaszadók 29 százalék-a nem meri az internetet pl. online banki műveletek vagy online vásárlások céljára használni;
- 59 százalékuk érzi úgy, hogy nem ismeri eléggé a számítógépes bűnözés veszélyeit;
- 40 százalékuk aggódik amiatt, hogy illetéktelen személyek hozzáférnek a személyes adataikhoz és azokkal visszaélnek, 38 százalékuk pedig az online fizetési műveletek biztonságát tartja aggályosnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.