BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs pénze utazásra a magyarok kétharmadának

Sokat elárul a magyar lakosság jövedelmi helyzetéről, hogy kétharmada 2012 első kilenc hónapjában nem utazott turisztikai céllal sem hétvégére, sem hosszabb időre. A turizmusból való kimaradás oka a KSH adatai szerint főként a romló jövedelmi helyzet (52 százalék). A nem utazóknak mindössze 3 százaléka akkor sem szeretne utazni, ha megtehetné, és 15 százalék azok aránya, akik ebben az évben még nem utaztak, de amúgy szoktak.

Összességében megállapítható, hogy szeptember végéig a magyarok ritkábban, és rövidebb időre utaztak turisztikai céllal és reálértékben is kisebb összeget fordítottak turizmusra. A 13 millió többnapos belföldi utazáson 58 millió napot töltöttek el a hazai turisták. Előbbi 11, utóbbi 8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A belföldi utazásokhoz hasonlóan a külföldiek száma, illetve az azokon eltöltött idő is csökkent.

A fővárosiak 46, a nagyvárosokban élők 40 százaléka, míg a 10 ezer lakosnál kisebb települések lakosságának csak mintegy negyede tett többnapos belföldi utazást. A lakosság legjobb jövedelmi helyzetben lévő egynegyed részének utazáshoz való hozzájutási esélyei négy és félszer akkorák, mint a legszerényebb anyagi körülmények között élők egynegyedének. A turisták a tavalyihoz hasonló összeget, 209 milliárd forintot költöttek el, a fogyasztás több mint negyede a budapestiektől származott, és harmadát a Balatonnál költötték el. Az üdüléseknél a napi kiadás megközelítette az 5 ezer forintot, az egészségmegőrzési célú utak során az átlag 7425 forint volt. A munkáltatók 64,8 milliárd forint értékben adtak juttatást dolgozóiknak SZÉP Kártyán november végéig.

Lesz jövőre is Torkos Csütörtök

A Magyar Turizmus Zrt. 2013-ban is megszervezi a Torkos Csütörtököt, immár a nyolcadik alkalommal. Jövőre azonban kivételesen nem a hamvazószerdát követő csütörtökön lesz a magyar gasztronómiát népszerűsítő akció – mivel az épp Valentin napra esik –, hanem január 31-én. Az akcióhoz olyan éttermek csatlakozhatnak, amelyek egész nap 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a számla végösszegéből. Tavaly mintegy 160 ezer vendég torkoskodott ezernél is több hazai étteremben. Teltház miatt az éttermek 55,6 százalékának kellett visszautasítania vendégeket torkos csütörtökön.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.