BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy összetartó klán a sivatag forróságában

Mindent együtt csinálnak, közösen gondoskodnak az utódokról, ápolják hagyományaikat – és úgy általában is mások, mint a legtöbb állat. Tudósok hosszú éveken át kutatták az Afrika déli területein élő szurikátákat, és arra jutottak, hogy a kis testű ragadozók a világ legszociálisabb emlőseinek sorába tartoznak.

Az állatok akár 50 tagot számláló kolóniákat is alkotnak. Csoportokban tartják karban az építményeiket, és az ellenségek ellen is együtt lépnek fel. A kolóniák társasági élete pedig szinte emberinek tűnhet: némely üregben egyszerűen azért alszanak tovább, mint a többiben, mert ez már generációk óta szokás.

A szurikáták többnyire közösen indulnak táplálékot keresni (egyik kedvenc teledelük a skorpió), miközben a magaslatokon néhány egyed őrséget áll. Amint ragadozó madár vagy nagymacska közeledik, az őrszem riasztása gyors menekülésre ad alkalmat a védelmet nyújtó üregbe.

A mellső lábaikon található négy hosszú karom pedig a sivatagi talaj mélyén megbújó bogárlárvák és rovarok kikaparását is lehetővé teszik. Anyatejjel ugyan többnyire az anya látja el az utódokat, máskülönben a szurikátacsapat összes tagja közösen neveli fel a kölyköket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.