BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétköznapi élet a maják után

A maja naptár ciklusokra osztva méri az időt, decemberben véget ért egy több mint ötezer éves periódus, ám ez nem azt jelenti. Egy újabb ciklusba lépett az emberiség, ami sokkal izgalmasabb változásokat hozhat az életünkbe

Az élénk és vidám színek legalább annyira tipikus ismertető jegyei a közép-amerikai országnak, mint Salvador Dalínak ikonikus bajusza. Guatemala hivatalos nyelve a spanyol, emellett húsznál is több maja nyelvet beszélnek a lakosság körében, hiszen az ország egykor a Maja Birodalom központja volt. Az időjárás trópusi, vagyis tulajdonképpen mindig kellemes a hőmérséklet, sohasem túl meleg, de szinte mindig szép napos, és csak estére kél el egy vékonyabb kabátka. Az esős évszak májustól szeptemberig tart, ebben az időszakban nem érdemes az országba utazni, de ezen kívül bármikor mehet, nem fogja megviccelni az időjárás.

A guatemalai konyha sokban hasonlít a mexikóira, különleges, egyedi jellegzetességekkel nem igazán rendelkezik. Itt is tipikus ételnek számít a tacos és a tortilla, a bab, illetve a rizs, és az ezekből készült ételek. Rengeteg grillezett és sült húsétel is kapható. Az alábbi ételeket mindenképpen próbálja ki: Chuchitos („kiskutya” kukoricabatyu, hússal töltve), Paches de papa (burgonya hússal, szósszal), Platanos fritos (sult banan). Természetesen a kávé is finom, de vigyázni kell, bizonyos helyeken nagyon túlcukrozzák. A víz nem iható, ezért mindig csak boltból szerezzük be a tisztított vizet vagy ásványvizet, és arra is ügyeljünk, hogy – bármilyen meleg is van –, ne kérjünk jégkockát az üdítőnkbe, mert az nagy valószínűséggel fagyasztott csapvízből készült. Sört és a legtöbb féle üdítőt itt ugyanúgy megtalálja, de érdemes kipróbálnia a legnépszerűbb helyi alkoholt, a Quetzalteca rumot.

Az utcai árusoknál mindig vehet frissen – a szeme láttára – facsart narancslevet, tortillát, sült kukoricát, különféle üdítőket. Halat azonban ne egyen, mert a meleg miatt könnyen megromlik.

Antigua egy gyönyörű kis város, amely barokk építészetével, koloniális templomromjaival, színes házacskáival, kockaköves utcácskáival Latin-Amerika egyik legromantikusabb városa. A jegyek olcsók és a buszok biztonságosak is, aki nem fél a sebességtől, annak azt ajánljuk, pattanjon fel egy csirkebuszra, és érezze át a valódi Guatemalát! Antigua környékét nyugodtan felfedezheti ezzel az emlékezetes járművel, de nagyobb távolságokra a jól szervezett shuttle minibuszokat ajánljuk.

Ha szeret túrázni, irány a vulkánok teteje! Ha szerencséje van, a ma is aktív Pacaya vulkánon lávaömlést is láthat, és ha tényleg nem ismeri lehetetlent, megmászhatja a 3976 méter magas Acatenangot is. Érdemes felsétálni a Cerro de la Cruz kereszthez, ahonnan letekintve az egész város a lábai előtt hever.

Livingston, a Karib-tenger-

parti település jobban hasonlít Jamaicára, mint Guatemalára. Isteni tengeri ételek, szenvedélyes reggae és a legfinomabb banántorták várják, és persze egy hamisítatlan karibi strandolás a hófehér homokon. A Karib-tengerbe torkolló Rio Dulce kanyon Livingstontól egy órányi csónakázással megközelíthető. A csaknem 100 m magas mészkőfal kanyon egy elképesztő szubtrópusi esőerdővel és vadvízi élővilágával (gémek, kócsagok, pelikánok, kacagó sirályok) minden előzetes várakozásomat felülmúlta. A kanyon mögött a Rio Dulce egyik kis mellékágában rejtőzik a Finca Tatín Hotel. A tulajdonos, Carlos Simonini varázslatos, barátságos hotelt hozott létre harmóniában a természettel, védve és őrizve a biodiverzitást. Relaxálhat, kényeztetheti testét és lelkét a temazcalban (maja szauna). Kajakozhat egyet, megkeresve az El Golfete öböl hőforrásait, tündérrózsa kertjeit vagy részt vehet egy dzsungeltúrán.

A Tikal Nemzeti Parkban az őserdő mélyén pihen a maják által alapított legnagyobb város, Tikal. Legszebb épületei a hat, erdők fölé magasodó mezoamerikai lépcsős piramis.

A Guatemla legészakibb tartományában, El Peténben található El Mirador, a maja civilizáció preklasszikus korának legnagyobb városa. Csak gyalogosan megközelíthető, és készüljön fel rá, hogy rendesen megizzasztja majd a gyaloglás. Cserébe azonban azokon az ősi ösvényeken lépdelhet, amelyet a maják használtak évezredekkel ezelőtt. Természetesen nemcsak ezért, hanem azért is megéri a gyaloglás, mert így feljuthat a világ legmagasabb maja piramisának a tetejére.

Semuc Champey: apró vízesésként zúdul lefelé a víz a medencéig

A Cahabón-szurdokban fekvő Semuc Champey igazi vízi paradicsom. A hegyekből lezúdúló Cahabón folyó a völgy aljához érve egy hatalmas mészkő platform alatt kivájta magának az utat, s azon átfolyva a platform túloldalán csobog tovább lefelé. A körülbelül 300 méter hosszú és 150 méter széles platform – mely olyan, mint egy híd – tetején pedig az ugyancsak hegyoldalról lecsordogáló patakocskák az évmilliók során lépcsőzetes formában természetes medencéket alakítottak ki, melyek közül némelyik több méter mély, mások meg csak derékig érnek. Az egyes lépcsőfokok között apró vízesésekként zúdul alá a víz egészen az utolsó medencéig, ahonnan a Cahabón folyó a végállomás. A vízhőmérséklet kiváló a fürdéshez.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.