BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koncepció nélkül is megy a pénzköltés?

Miközben a turisztikai szakma a Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióra vár, a regionális fejlesztési ügynökségek ennek hiányában is milliárdokról döntenek

„A Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepció még belső szakmai egyeztetés alatt áll, melyet követően várhatóan társadalmi vitára bocsátjuk” – közölte lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium. Matolcsy György tárcavezető még tavaly októberben úgy fogalmazott: a koncepció már a kormányon belüli szakértői körben van, és két hét múlva a tervek szerint a parlament illetékes bizottsága és a szakma is megismerheti. Az erre épülő új turizmustörvény pedig tavaszra születhet meg. Erre természetesen semmi garancia nincsen, hiszen a szakma 16 éve vár a jogszabályra.

A miniszter szerint elsősorban vissza nem térítendő európai uniós forrásokból finanszírozható fejlesztésekben kell gondolkodni. Kiemelte: még ebben a hétéves uniós költségvetési ciklusban is jelentős összegek vannak turisztikai fejlesztésekre, a következő hónapokban még összesen 60 milliárd forint kiemelt (egyenként 1 milliárd forint feletti) turisztikai fejlesztésről lehet dönteni. Pár ilyen döntés azóta meg is született. „A balatoni üdülőkörzetben megvalósuló turisztikai látványosságok és szolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázaton 11 zalai nyertes összesen mintegy 2,6 milliárd forint uniós és állami támogatáshoz jutott” – tudatta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség. Az összeg azért is ilyen jelentős, mert Budapest után leginkább Zala megyében számít húzóágazatnak a turizmus, a Balatonnak és a gyógyvizeknek köszönhetően. Például a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt. a családi wellness szolgáltatások fejlesztésére szánt 550 millió forintos beruházásához 220 milliós támogatást nyert el. Hévíz pedig egy tematikus sétaút létrehozásához kapott 449 millió forintot. November végi adatok szerint az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli programja keretében 2007 és 2013 között eddig 633 támogatott projektre összesen 95,5 milliárd forintot ítéltek meg, amiből eddig 59,5 milliárd forintot fizettek ki. A felhívásokra 1337 pályázat érkezett be a régióból, összesen 184 milliárd forintot igényelve.

„A kiemelt turisztikai beruházások között számtalan olyan szakmaiatlan és felesleges fejlesztés van, amelyek külön-külön is 2-3 milliárd forintos tételek” – mondta korábban lapunknak Balogh Károly, a TDM Szövetség elnöke. Mindenképpen érdekes, hogy a hatvani Grassalkovich-kastély felújítására és egy vadászati múzeum létrehozására 3,1 milliárd forintot ítélt oda a Nemzeti Fejlesztési kormánybizottság. „Az észak-magyarországi fejlesztési ügynökség által kezelt pályázatokon 2012-ben több mint 17,3 milliárd forint támogatást nyertek el a Heves megyei projektek” – közölte az ügynökség.

A legtöbb támogatást a turizmusfejlesztési pályázatokon nyerték el a projektgazdák, 22 pályázatnál több mint 8,1 milliárd forint értékben történt kötelezettségvállalás. Békés megye egyik legnagyobb beruházása pedig az új, de veszteséges Hagymatikum Fürdő közvetlen szomszédságában épülő szálloda Makón. A beruházás 700 millió forintba kerül, amelynek jelentős része szintén uniós támogatás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.