BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miniatűr hatalmi központok a világban

világpolitika A különböző országokat rendszerint onnan irányítják, ahol a legtöbb állampolgár él. 38 államban azonban olyan városokban működik a kormányzat, amelyek nem az ország legnagyobbjai. Washingtonban például, amely az USA városainak sorában mindössze a 24. helyet foglalja el. A Fehér Háznak otthont adó várost csak 1792-ben alapították, és építették fel, kifejezetten fővárosnak, és ezzel a számos „kis-főváros“ közé tartozik, amely a tervezőasztalon született. Fiatalabb példaként ott van a nigériai Abuja, amelyet az 1970-es években terveztek, a kaotikus Lagosz letisztult ellenpontjaként, vagy Naypyidaw, amely 2005 óta a burmai katonai diktatúra központja.

Más kisebb városok azért lettek fővárosok, hogy kiegyensúlyozzák a nagyobb helységek igényeit: Canberra, Ausztrália kompromisszuma a Sydney és Melbourne közötti versengésben, a kanadai Ottawa pedig a francia és angol nyelvterületek határán fekszik. A központi elhelyezkedésű kis-fővárosok, mint a török Ankara, vagy Brazíliaváros a nemzeti egységet hivatottak jelképezni. A Babelthuap szigetén fekvő Melekeok pedig, 391 lakosával a világ legkisebb kormányzati székhelye, és 2006-ban azért lett főváros, hogy ne minden hatalom a Palau szigetállam Koros szigetén elterülő, azonos nevű, 10000 lakosú városában összpontosuljon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.