BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a szálláshelyek forgalma

A hazai szálláshelyek forgalma bő hat százalékkal emelkedett novemberben a bázishoz képest. A növekedés ugyanakkor láthatóan a külföldi vendégeknek köszönhető

Novemberben 6,1 százalékkal növekedett a hazai kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma, és 19,46 milliárd forintot ért el – közölte a Központi Statisztikai hivatal (KSH). A növekvő forgalom ezúttal is a külföldi vendégeknek volt köszönhető, hiszen 16 százalékkal nőtt a külföldivendég-éjszakák száma a belföldiek 3 százalékos csökkenése mellett. A szállodai vendégforgalom összességében 7,6 százalékkal élénkült, amelyben változatlanul a négycsillagos házak szerepe volt jelentős.

Tavaly novemberben a belföldi vendégek 631 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 47 százalékát jelentette. A vendégek száma stagnált, az éjszakáké pedig 3 százalékkal visszaesett az egy évvel azelőttihez képest. A vendégforgalom – Észak-Magyarország, Budapest, Közép-Duna-vidék és a Dél-Dunántúl kivételével – minden turisztikai régióban csökkent. A belföldivendég-forgalom több mint háromnegyedét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma egy százalékkal mérséklődött.

A külföldi vendégeknél jóval kedvezőbb az összkép: ők 703 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt 16 százalékkal nőtt 2011 novemberéhez viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 53, a szállásdíjbevétel 63 százaléka származott külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma ugyanakkor a KSH szerint változó képet mutatott. Míg a Németországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezőknél csökkent, addig a belga, bolgár, brit, finn, litván, olasz és spanyol vendégeknél nőtt a hazánkban eltöltött éjszakák száma.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44,6 százalékos volt, 5,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagosok 65,8, a négycsillagosok pedig 51 százalékos foglaltságot értek el. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára – 13 958 forint – 4,5 százalékkal csökkent, elsősorban az erősebb forint hatására, míg az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) stagnált, és 6231 forintot tett ki novemberben.

A KSH adatai szerint novemberben 30 gyógyszálloda és 157 wellness-szálló működött Magyarországon. A szobák kihasználtsága novemberben a gyógyszállóknál kedvezőbben alakult (63,5 százalékot tett ki), miközben a wellness-szállodák átlagot alig meghaladó, 46 százalékos foglaltságot regisztráltak. A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1592 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1405 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A szálláshely- és a kapcsolódó szolgáltatásokért a belföldi vendégek 887 millió forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, 77 millió forint értékben pedig üdülési csekkel.

Kevesebb szoba

2012. november 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2211 volt, ezen belül 875 szálloda 51 ezer szobával, 891 panzió 9 ezer szobával működött. A szállodákban novemberben közel 2 ezer szobával kevesebb állt rendelkezésre, mint egy éve.

Budapesten 183 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos volt, mint 2011-ben. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken novemberben közvetlenül 28 ezer főt foglalkoztattak, ez hasonló, mint 2011 azonos időszakában.

Budapesten 183 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos volt, mint 2011-ben. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken novemberben közvetlenül 28 ezer főt foglalkoztattak, ez hasonló, mint 2011 azonos időszakában.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.