BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogynak az amerikaiak, egyre kevesebb a gyerek

Új trendek jelentek meg az Egyesült Államok kor- és lakhatási szerkezetében. Kevesebb a gyerek, a fiatalok elköltöznek a Szilícium-völgyből, az idősek pedig feladták a kedvenc lakhelyüket a friss népszámlálási adatok szerint.

Csökkent a kisgyerekek száma a legtöbb amerikai városban a Covid-járvány kezdete óta – derül ki az amerikai népszámlálási hivatal csütörtökön közzétett adataiból, amelyet a Bloomberg szemlézett.

Kevesebb a kisgyerek, a fiatalok elköltöznek a Szilícium-völgyből, az idősek pedig feladták a kedvenc lakhelyüket a friss népszámlálási adatok szerint.
Kevesebb a gyerek, a fiatalok elköltöznek a Szilícium-völgyből, az idősek pedig feladták a kedvenc lakhelyüket a friss népszámlálási adatok szerint / Fotó: AFP

Kevesebb a gyerek a távmunka „fővárosaiban” 

A jelentés alapján az Egyesült Államokban összességében 3,3 százalékkal csökkent a nulla és 14 év közötti gyerekek száma 2020 áprilisa és 2023 júliusa között. Ez a csökkenés különösen meredek volt a három legnagyobb nagyvárosban és azok agglomerációjában: 

  • New Yorkban, 
  • Los Angelesben 
  • és Chicagóban.

Ezekben a térségekben összességében több mint 600 ezerrel kevesebb gyermek élt a korábbinál, s e régiókhoz fűződik az országban regisztrált teljes csökkenés mintegy 30 százaléka.

Ott csökkent a legnagyobb arányban a gyerekek száma, ahol magas a technológiai területeken dolgozók aránya.

Ebben a szektorban ugyanis egyszerűbb távmunkára váltani, így a fiatalok egy része emiatt gond nélkül máshová költözhetett. A kaliforniai San Joséban például 12 százalékkal csökkent a gyermekek száma a vizsgált időszakban.

Kevesebb gyerek születik Amerikában, mint a koronavírus-járvány előtt

Több nő szül idősebb korban az Egyesült Államokban.

Meglepő fordulat a floridai népességben

Kivétel azért akadt, mégpedig Florida, amelyet a köznyelvben nyugdíjas menedéknek is neveznek, mivel sokan itt töltik a munka utáni éveiket. Az állam több nagyvárosában és azok környékén nőtt a leggyorsabban a gyermekek száma az Egyesült Államok egészét tekintve.

Egyes nagyvárosi területeken két számjegyű volt a növekedés a 15 és 64 év közöttiek körében, ami kimagasló eltérés az országos 0,2 százalékos bővüléshez képest. A munkaképes korú lakosok száma a leggyorsabban két floridai, két utahi és egy dél-karolinai régióban nőtt. Atlanta, Phoenix, Austin, Dallas és Houston (Texas) környékén szintén 100 ezer feletti volt a munkaképes korú lakosság növekedése.

Idősödő társadalom

A 65 évesnél idősebb korosztályba tartozók száma ugyanakkor 9,4 százalékkal, csaknem 60 millióra nőtt. A trend mögött a megnövekedett élettartam és a baby boomer generáció áll. A texasi Eagle Pass kivételével minden nagyvárosi területen nőtt az idősebb felnőttek száma a világjárvány kezdete óta. 

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy az idősek új célpontot találtak a nyugdíjas évekhez, ugyanis a három, idősekkel leggyorsabban gyarapodó agglomeráció egyike sem található Floridában, amely egyébként általában népszerű a körükben.

Születésszám: ketyeg az időzített bomba a fejlett világban – ilyen lesz a jövő

Megállíthatatlannak tűnik a társadalmak elöregedése a fejlett világban, ami komoly kockázatokat vetít előre a gazdaságban. A születésszám csökkenésében van, aki időzített bombát lát, más pusztán demográfiai átmenetről beszél. Egy biztos, a nyugati országok gyökeresen másképp közelítik meg a problémát, mint Magyarország: sokan a nyugdíjkorhatár megemelésében és a migránsok becsatornázásában látják a megoldást, a hazai politika azonban elsősorban a családpolitikai intézkedésekre alapoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.