BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország óva inti Izraelt a rafahi offenzívától

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint indokolatlan lenne Izrael offenzívájának kiterjesztése a gázai határ menti Rafah városára. A városban már robbanásokat is jelentettek.

Németország szerint a zsúfolt Rafah városába való terjeszkedés „egyszerűen nem lenne indokolható” – számolt be a DW angol változata. Annalena Baerbock német külügyminiszter arról tájékoztatta Izraelt, hogy álláspontja szerint helytelen lenne katonai offenzívát indítani a Gázai övezet legdélibb részén.

Israeli attacks on Gaza continue
Fotó: Anadolu via AFP

„Egyszerűen nem lenne indokolt, hogy most Rafahban, az utolsó és legtúlzsúfoltabb helyen intézkedjünk, ahogy azt az izraeli védelmi miniszter bejelentette” – mondta a zöldpárti politikus az RND médiaszervezetnek szombaton megjelent közleményében.

A Times of Israel című újság arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg azt tervezi, hogy kiterjeszti hadműveleteit Rafah térségére. A lap Joáv Galant izraeli védelmi minisztert idézte, aki azt közölte, hogy az izraeli hadsereg eléri a rafahi Hamász-dandárt, és megsemmisíti. Baerbock azt mondta, megdöbbent, amikor hallott a tervekről.

„Az áldozatok többsége nő és gyerek. Képzeljük csak el, hogy mi lenne, ha a mi gyermekeinkről lenne szó” – mondta Baerbock az RND-nek. Hozzátette: 

Amerikai partnereinkkel együtt már egy ideje világossá teszem az izraeli kormány számára, hogy a gázai emberek nem tűnhetnek el a semmibe.

Mint megírtuk, legkevesebb 13 halálos áldozata van a palesztinai Rafah város két lakóépületét ért szombati izraeli légicsapásnak. A WAFA palesztin hírügynökség beszámolója szerint a Gázai övezet déli részén található város elleni izraeli légicsapások során találatot kapott két lakóépület. Az egyikben legkevesebb tizenegyen, a másikban ketten haltak meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.