BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 258. napja – az izraeli hadsereg nem hisz a Hamász felszámolásában

null
Összefoglaló:

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője elérhetetlennek minősítette Izrael háborús célját, miszerint a Hamász terrorcsoportot teljesen felszámolják. A kijelentés pedig a jelek szerint tovább erősíti a feszültséget Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a védelmi vezetők között a gázai háború kezelése miatt – írja a The Times of Israel

Fotó: AFP

Daniel Hagari a Channel 13 hírtelevíziónak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy aki a Hamász megsemmisítéséről beszél, az megtéveszti a közvéleményt.

A Hamász egy gondolat, egy párt, amely az emberek szívében gyökerezik. Aki azt hiszi, hogy ezt felszámolhatjuk, az téved

– folytatta. Hagari arra is figyelmeztetett, hogy 

ha a kormány nem talál alternatívát a konfliktus kezelésére, akkor a Hamász maradni fog a Gázai övezetben. 

Válaszul Netanjahu hivatala közleményben közölte, hogy a biztonsági kabinet „az egyik háborús célként határozta meg a Hamász katonai és kormányzási képességeinek megsemmisítését”. „Az Izraeli Védelmi Erők természetesen elkötelezettek e mellett” – tették hozzá a közleményben. 

Az IDF szóvivői egysége ezt követően közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy a hadsereg elkötelezett a kormány kinyilvánított háborús céljai mellett, beleértve a Hamász kormányzási és katonai képességeinek lerombolását, és hozzátette, hogy Hagari az interjúban arról beszélt, hogy „a Hamász mint ideológia és eszme felszámolása” nem lehetséges. 

Joav Galant védelmi miniszter sürgette Netanjahut, hogy készítse elő Gáza háború utáni kormányzására vonatkozó terveit, májusban arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael nem áll elő kész tervekkel a Hamász felszámolását követően, akkor a terrorcsoport képes lesz átcsoportosulni és visszaszerezni az enklávé feletti ellenőrzést. 

A Hamász képességei megsemmisítésének elérése érdekében olyan döntéseket kellett hoznom, amelyeket a katonai vezetés nem mindig fogadott el

– szögezte le Netanjahu a kormány vasárnapi ülésén. Netanjahu legidősebb fia, Jair az elmúlt napokban is egyre gyakrabban kritizálta a hadsereg vezetőit, és őket okolta az október 7-i mészárlásért.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.