BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 902. napja – Moszkva is elismerte, hogy óriási területeket vesztett el

Kurszk 18 March 2024, Saxony-Anhalt, Hohengöhren: A "Marder" infantry fighting vehicle rolls onto an "Amphibie M3" floating bridge in the Elbe during the "Wettiner Schwert 2024" exercise. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Összefoglaló:

Kijev azt állítja, és az orosz fél is elismerte, hogy Ukrajna 28 települést foglalt el a határvidék elleni támadás során. Ukrajna legfelsőbb parancsnoka szerint az ukrán csapatok 1000 négyzetkilométernyi területet foglaltak el az Oroszországgal határos Kurszk régióban, Vlagyimir Putyin orosz elnök megfogadta, hogy „méltó választ” ad a támadásra, és megparancsolta csapatainak, hogy „űzzék ki az ellenséget az orosz területekről” – írja a The Guardian.

Kurszk 18 March 2024, Saxony-Anhalt, Hohengöhren: A "Marder" infantry fighting vehicle rolls onto an "Amphibie M3" floating bridge in the Elbe during the "Wettiner Schwert 2024" exercise. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / AFP

Továbbra is folytatjuk a támadó hadműveletet a kurszki régióban. Jelenleg az Orosz Föderáció területének mintegy 1000 négyzetkilométerét ellenőrizzük

 – közölte a Volodimir Zelenszkij a Telegram-fiókján közzétett videóban. Az ukrán elnök kevés részletet közölt. Olekszandr Szirszkij ukrán vezérezredes néhány órával azután jelentette be a sikeres ukrán területfoglalást, hogy Alekszej Szmirnov, Kurszk orosz megbízott regionális kormányzója úgy becsülte, hogy 

a kijevi erők 28 település felett vették át az irányítást. 

Putyin a kormány tisztviselőivel folytatott televíziós találkozóján azt mondta, hogy az ellenség egyik nyilvánvaló célja a viszály szítása, az emberek megfélemlítése, az orosz társadalom egységének és kohéziójának lerombolása. „A fő feladat természetesen az, hogy a védelmi minisztérium kiszorítsa az ellenséget a területeinkről” – mondta, hozzátéve, hogy Kijev jobb tárgyalási pozíciót próbált szerezni a háború befejezéséről és Moszkva keleti offenzívájának leállításáról folytatott tárgyalásokon.

A harcok kezdete óta 121 ezren menekültek el Kurszk régióból, amelyekben legalább 12 civil meghalt és további 121 megsebesült – mondta Alekszej Szmirnov regionális kormányzó. A kurszki hatóságok hétfőn bejelentették, hogy kibővítik evakuálási területüket a 14 ezer lakosnak otthont adó Belovszkij kerülettel. A szomszédos Belgorodi régió is közölte, hogy kiüríti a határ menti kerületét, Krasznojaruzsszkijt. 

 

A támadás alaposan meglepte az orosz csapatokat, akik közel egy héttel az ukrán offenzíva után sem tudták visszaszorítani az ukrán támadást, miközben több ezer ember menekült el a régióból. Időközben ráadásul a szomszédos Belgorodi régióban is elkezdték a lakosság evakuálását, miután a terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov arról beszélt, hogy több települést is támadás ért a régióban.

Putyin kijelentette, hogy Oroszország válaszul „egyhangú támogatást fog nyújtani a bajba jutottaknak”, és azt állította, hogy nőtt a harcra jelentkezők száma. „Az ellenség méltó választ fog kapni” – mondta. Zelenszkij hétfői éjszakai beszédében azt mondta az ukránoknak, hogy a hadművelet Ukrajna biztonságát biztosítja, mivel a Kurszk régiót Oroszország számos csapásra használta fel Ukrajna ellen.

Vajon mire megy ki a kurszki betörés, ami sokkolta Oroszországot?

Nem véletlenül lepte meg az oroszokat és a katonai elemzőket is, hogy az ukrán hadsereg behatolt Oroszországba. Az ilyen merész manőverekhez, mint a kurszki betörés ugyanis a klasszikus hadászati alapelvek szerint csak a jóval erősebb fél folyamodik, hiszen az arcvonalak további széthúzása, új utánpótlási vonalak kiépítése kockázatos lépés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.