BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kipécézte Magyarországot az Európai Bizottság

Három jelentést fogadott el az Európai Bizottság szerdán az Egyenlőség Uniója program helyzetéről. A gender témájú (LGBTIQ) akcióterv helyzetét tárgyaló dokumentumban Magyarország az egyetlen megemlített negatív példa, a lengyeleket már megoldott problémaként hozzák fel.

Három dokumentumot fogadott el szerdán az Európai Bizottság az európai uniós Szerződések rögzítette egyenlőség érdekében korábban megfogalmazott stratégiák kivitelezéséről: a gender (LGBTIQ) témájú, a 2020–2025-ös időszakra szóló stratégia értékelése egyetlen országot nevesít negatív példaként, Magyarországot. Ismeretes: jogállamisági aggályokra vonatkozva milliárd eurókra rúgó összeget tart vissza az EU-büdzséből Magyarországnak járó pénzből Brüsszel.

EU-pénzek: az Európai Unió Bírósága főszerepet kapott Magyarország megbüntetésében a genderrel kapcsolatos és a bevándorlás körüli politikai-ideológiai vitákban / Fotó: Philippe Turpin / Photononstop / AFP

Az Egyenlőség Uniója politika öt vonalon fut, ezekből most a rasszizmus elleni és az LGBTIQ-egyenlőségről szóló ötéves programok és a 2020–2030-ra megfogalmazott romastratégia volt terítéken, a nemi egyenlőségről szóló terv és a fogyatékossággal élők segítése nem. 

Az önmagát az LGBTIQ-dokumentumban „az EU-szerződések védelmezőjeként” definiáló Európai Bizottság a vonatkozó uniós jogszabályok betartatásáról szóló fejezetben említi meg Magyarországot, emlékeztetve, hogy 2022 júliusában az Európai Unió Bíróságához fordult Budapest ellen olyan jogszabályok miatt, amelyek megítélése szerint megkülönböztetést alkalmaznak szexuális orientáció és gender önazonosság alapon.

Gender: Magyarországon van ügy, Lengyelországban már nincs

A magyar törvény a dokumentum szerint megtiltja vagy korlátozza a kiskorúak hozzáférését az olyan tartalmakhoz, amelyek „előmozdítják vagy ábrázolják” az eltérést a születéskori nem szerinti önazonosságtól, a nemváltoztatást és a homoszexualitást. „A bizottság úgy ítélte meg, hogy a törvény számos EU-szabályt sért, az egységes piacra és az egyének alapjogaira vonatkozókat egyaránt,  különösen az LGBTIQ személyekét és az EU lényegét kifejező közös értékeket” – fogalmaznak. 

A bíróság elé 2022-ben került az ügy – írják, és innen már azzal folytatják, hogy 2019–2020-ban 197 lengyel helyi önkormányzatnál fogadtak el határozatokat a családok és a gyermekek védelmére az LGBT ideológia ellen, és  LGBT-mentes zónákat hoztak létre. Ezért 2021 júliusában a bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, 2023 januárjában azonban ezt lezárta, mivel megkapta Varsótól a kért megnyugtató információkat. (Ez még a 2023. őszi lengyel választások előtt volt, amelyen a jobboldali kormányt leváltották, és Lengyelország felé utána nagy iramban megindultak a korábban tőlük is visszatartott EU-pénzek.)

A Magyarországgal szemben jogállamisági alapon pénzt megvonó támadások másik fő csapásiránya egyébként a magyar bevándorlási politika, amelynek célja a tömeges migráció megakadályozása. Az Európai Bíróság ezen a vonalon főszerepet játszott Magyarország megbüntetésében.

Lecsap az unió Magyarországra: 80 milliárd forintot vesz el hazánktól a bevándorlási politika miatt

Lejárt a bírság megfizetésének határideje, így az Európai Unió megkurtította a Magyarországnak járó forrásokat. Az EU 200 millió eurót von el hazánktól egy június 13-án az Európai Bíróságon született ítélet miatt. Ez az összeg átszámítva 80 milliárd forint.

LGBTIQ-ügyben úgy javult a helyzet, hogy romlott

Az LGBTIQ-értékelés egy felmérésre hivatkozva közli: az eddigi intézkedések hatásosak voltak, és az Európai Unióban az LGBTIQ személyek nyíltabban élik meg identitásukat a társadalomban, mint 2019-ben.

Ugyanakkor általánosan számoltak be diszkrimináció, erőszak és zaklatás eseteiről, és csak 26 százalékuk vélte úgy, hogy a kormányuk hatékonyan küzd az előítéletek és az intolerancia ellen. Az öt éve végzett felmérésben ez még 33 százalék volt, azaz romlott a helyzet – olvasható az Európai Bizottság dokumentumában.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.