BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy erőkkel küzdenek az ár ellen Lengyelország délnyugati részén

A helyzet Nysa városában a legsúlyosabb. A varsói kormány szükségállapotot hirdetett az árvíz sújtotta területeken.

Egyesített erőkkel küzdenek az árvíz ellen Lengyelország délnyugati részén, különösen súlyos a helyzet Nysa kisvárosban, Wroclawtól 90 kilométerre délre, ahol félő, hogy a Neisse (Nysa) folyó megemelkedett vízszintje miatt a belvárost védő helyi gát átszakadhat.

Flood In Poland
árvíz
Az árvíz miatt szükségállapot van Lengyelországban / Fotó: NurPhoto via AFP

Keddre virradóra sok helyi önkéntes is beállt a tűzoltók és a katonák mellé homokzsákokat rakodni a gát megerősítésére. Kordian Kolbiarz polgármester elmondta: mintegy kétezer férfi, nő és gyerek segédkezett a zsákok elhelyezésében. Wroclawban az árvízvédelmi válságstáb ismét tanácskozást tartott Donald Tusk kormányfővel.

A varsói kormány szükségállapotot hirdetett az árvíz sújtotta területeken, ami megkönnyíti a hatóságoknak az intézkedést. Tusk azt mondta: egyelőre ellentmondásosak a meteorológiai előrejelzések arra vonatkozóan, hogy az ár mikor érheti el Wroclawot. Korábban arra számítottak, az árhullám az Odera folyón szerdán érhet a városba, de újabban már ezt inkább péntekre valószínűsítik.

Az árvíz pusztító, és ezt most különösen Klodzko városa tapasztalja meg, ahol átszakadt a gát.

A legdrámaibb képek Klodzko városában készültek. Ez egy 25 ezres település az alsó-sziléziai vajdaság délnyugati részén Boroszlótól mintegy 80 kilométerrel délnyugatra. A települt ugyanis egy gátszakadást követően brutális árhullám érte el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.