BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megsínylette Európa gazdasága az orosz–ukrán háborút

Az orosz–ukrán háború eszkalálódását az érintetteken túl egész Európa gazdasága megszenvedte. A svájci központi bank számokba öntötte, hogy a háború hatására a kontinens vezető gazdaságaiban mennyivel csökkent a GDP és mennyivel nőtt az infláció.

Az ukrajnai háború lelassította a gazdasági növekedést és jelentősen felpörgette az inflációt Európa-szerte – állapította meg a Svájci Nemzeti Bank pénteken közzétett tanulmánya.

Rosszabbul élnek az európaiak az orosz–ukrán háború miatt. A háborút egész Európa megszenvedi. 
Fotó: Olga Maltseva / AFP

Az energiaárak 2021 őszétől emelkedésnek indultak, de az igazán nagy árrobbanás azután történt, hogy Oroszország 2022 februárjától fokozta Ukrajna elleni „különleges hadműveleteit”. Azóta a pénzügyi piacok ingoványossá váltak, Ukrajna gazdasága pedig rohamosan zsugorodott az idén nyárig. A tanulmány írói arra jutottak, hogy

a háború visszavetette a német, a francia, a brit, az olasz és a svájci gazdaságot. 

Az országok bruttó hazai terméke (GDP) 0,1–0,7 százalékkal magasabb lett volna 2022 utolsó negyedévében, ha Vlagyimir Putyin nem fokozza Ukrajna elleni katonai hadműveleteit. A háború intenzívebbé válása az inflációra is hatással volt: az árszínvonal-növekedés az egyes országokban 0,2 és 0,4 százalékkal alacsonyabb lett volna egy békésebb geopolitikai környezetben.

A háború negatív következményei közép- és hosszú távon valószínűleg sokkal nagyobbak lesznek, különösen a reálgazdaságot tekintve. A hatás várhatóan egy-két éven belül megduplázódik

– állapították meg a tanulmány szerzői a Reuters beszámolója szerint.

Mivel a konfliktus közelebb van Európához, mint az elmúlt húsz év háborúi, az európai országokat a menekültek és a katonai többletkiadások is erősebben sújtották. A kérdéskör egyik problémája, hogy az államok mégsem használják ki a képzett, ukrán munkaerő tömegét.

Hogyan érintette a vizsgált országokat az orosz–ukrán háború intenzívebbé válása?

A háború a legrosszabbul Németországot érintette. A német GDP 0,7 százalékkal magasabb, az infláció pedig 0,4 százalékkal alacsonyabb lett volna 2022 negyedik negyedévében, ha a konfliktus nem eszkalálódik.

Nagy-Britannia gazdasági teljesítménye 0,7 százalékkal csökkent, az infláció pedig 0,2 százalékkal nőtt ebben a konfliktusos környezetben ahhoz képest, ha az agresszió helyett a normalitás uralkodott volna az orosz vezetők fejében. Franciaországban az infláció 0,3 százalékkal alacsonyabb, a GDP pedig 0,1 százalékkal magasabb lett volna a konfliktus nélkül. 

Olaszországban az infláció 0,2 százalékkal alacsonyabban, a GDP pedig 0,3 százalékkal magasabban tetőzött volna. A svájci GDP 0,3 százalékkal magasabb, az infláció pedig 0,4 százalékkal alacsonyabb értéket ért volna el a háború hiányában.

Az orosz gazdaság ugyan megérezte a nyugati szankciókat, ám a haditermelés, a növekvő szociális kiadások és bérek pörgetik azt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.