BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy hete nem zakózott ekkorát a forint

A forint egy hete nem látott mértékben esett az euróval szemben, miután a Moody’s a korábbi félelmeknek megfelelően leminősítette Magyarországot.

Egy euróért jelenleg 279,81 forintot adnak, ezzel a hazai deviza már alulmúlta a korábbi, egy hetes negatív rekordot jelentő teljesítményét és több mint 1,1 százalékot esett az európai devizával szemben. A forint a korábbi, 276,55 forintos nyitóárról gyengült idáig és az árfolyam jelenleg is emelkedik a leminősítés óta. A mai eddigi legrosszabb árfolyam 279,95 forint volt, az átlag 277,41 forint.

A svájci frankkal 215,07 forinton kereskednek, a legutóbbi záróár 211,78 forint volt, az alpesi deviza árfolyamán is jól látszik a leminősítés hatása. A forint egyébként ennél gyengébb szinten is járt már a frankkal szemben, az árfolyam megérintette a 215,15-ös szintet is, az átlagos ár ma 213,97 forint volt.

Friss deviza- és árupiaci adatok itt

A Moody''s nemzetközi hitelminősítő intézet a "Baa1" kategóriából a "Baa3" kategóriába sorolta át a magyar kormánykötvény minősítését. Magyarországot ezzel csak egy hajszál választja el a bóvli kategóriától.

A Moody’s indoklása szerint a kormány gyors, meggondolatlan lépésekkel próbálja a költségvetési hiányt fedezni, ám hiányoznak a strukturális reformok, így az államháztartás e formájában nem fenntartható.  A Fitch Ratings hitelminősítő intézet megerősítette a Mol, magyar olajtársaság BBB- besorolását az INA ajánlat után. Mindazonáltal leszögezték, hogy akármilyen további, a Mol cash-flow-ját megnyirbáló kormányzati intézkedés növeli a leminősítés valószínűségét.

A Standard&Poor’s november elején tartotta hazánk BBB- besorolását, amely szintén az egyik legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott minősítés, a ház azonban negatív kilátásokat is jelzett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.