BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína lenyomta az olaj árát

Kilenc hete nem tapasztalhattak a piaci szereplők a jelenlegihez hasonló, már három napja tartó olajár-csökkenést. A világ legnagyobb energia-felhasználó piacán tovább hűthetik a gazdaságot, ami lassítja az üzemanyag-kereslet bővülését.

Azt követően, hogy Kína bejelentette, hogy a fogyasztói árindex 2010 decemberben 4,6 százalékkal nőtt az előző év decemberéhez képest, a határidős jegyzés 1,1 százalékkal csökkent. A kínai aggodalmakat tovább fokozhatja, hogy tavaly már kétszer emeltek jegybanki alapkamatot abból a célból, hogy lassítsák a gazdaság növekedését, túlhevülését. A világ legnagyobb olajfogyasztója az Egyesült Államokban pedig a nyersolaj készletek nyolc hetes csúcsot értek el.

A kínai adatok felerősítették az újabb kamatemelési várakozásokat, mely támogatja az olajár kismértékű csökkenését – mondta el Andrej Kryuchenkov, a VTB Capital elemzője.

Kedden 91 dollár közelében ingadozott a WTI határidős jegyzése Ázsiában. A márciusi határidős jegyzés ára pedig a New York-i tőzsdén 1 dollárral 91,81 dollárra csökkent szerdán.

Az OPEC szerint olyan árra van szükség, amely ösztönzi az olajipari beruházásokat, ugyanakkor nem fékezi a világgazdaság kilábalását a válságból, a kitermelés növelésére pedig egészen addig nincs szükség, amíg a kőolaj nem a kereslet bővülése miatt drágul. „Pusztán spekuláció miatt az OPEC nem avatkozik be a piaci folyamatokba” – mondta el-Badri a Wirtschaftsblatt című osztrák lapnak.

Az idei első félévben viszont az OPEC olaja iránti kereslet kisebb lesz, mint a jelenlegi, napi 29,2 millió hordós kitermelés, ami azt jelenti, hogy a készletezés növekedése várható ebben az időszakban - írja a szervezet havi olajpiaci jelentésében. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője szerint a jelenlegi árszint már "riasztó". Tanaka Nobuo egy hétfőn adott nyilatkozatában kifejtette, hogy "negatív hatásokkal járhat, ha tartóssá válnak a mostani árak", az OPEC-nek ezért "nagyobb rugalmasságot kellene mutatnia" az olajkitermelés növelését illetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.