BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntetnek a befektetők – 247 felett a svájci frank!

Menekülnek a befektetők: a svájci frank meredeken erősödik; egyre több kockázattal kell szembenézni a globális gazdaságnak.

17:15

Nem sokáig beszélhettünk frankcsúcsról 246 körüli szinten, mert negyed hatkor 247 feletti is járt a frank/forint keresztárfolyam, miközben az euró/frank 1,095-re süllyedt, így egyre növekszik annak az esélye, hogy kialakul a paritás a közös európai deviza és az alpesi fizetőeszköz relációjában.

Frank: Életveszélyes következményei lennének a paritásnak

„Sajnos nem mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy lenne olyan szint ami megálljt parancsolna a franknak, amíg a rossz hangulat és a válság tart. Már az euróval szembeni paritás sem zárható ki” – írta Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

Valóra válhat a frankhitelesek rémálma: Paritást vár a guru

Az euró/forint 271 közelébe került, a forint viszonylagos stabilitása továbbra is fennmaradt a negatív globális környezetben.

17 óra

A svájci frank árfolyama újabb történelmi csúcsra került a forinttal szemben 246-os árfolyam felett, miután a kockázatkerülés újabb hulláma érte el a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat. Délután öt órakor 246,5 forinton alakult a historikus szint.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint e közben 270-270,5 között tartja magát az euróval szemben, azonban az euró 1,1 alatt áll a frank ellenében. Az euró új mélypontja 1,0966.

A forint  mélypontja délelőtt 245,945-ön alakult a svájci frankkal szemben, amely napon belül 1,6 százalékos gyengülésnek felelt meg, de délután is 245 forint közelében jegyzik az alpesi devizát. Az euróval szemben 0,5 százalékos esett a forint, 270 körüli szintre.

A személyes kiadások az USA-ban csökkentek, amelynek következtében a befektetők svájci frankot és amerikai államkötvényeket vásároltak. A tegnapi adatok szerint pedig a beszerzési menedzserindex a tengerentúlon két éves mélypontra zuhant. A befektetők a globális kilábalás lassulásától tartanak.

A globális részvények estek, és a svájci frank rekordmagasságba erősödött az euróval szemben, miután az Egyesült Államokból negatív gazdasági hírek érkeztek; ez a globális kilábalás lassulását jelzi.

Az eurózóna adósságválsága miatt is aggódik a piac: az olasz és spanyol államcsőd ellen köthető biztosítás felár rekordmagasságba kúszott, amely azt jelzi, hogy a piac nem hisz az EU mentőcsomagjában; vagyis a válság ezekre az országokra is átterjedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.