BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves mélyponton a forint - Sérülékeny a hazai deviza

A forint gyengült kedd délelőtt a kedvezőtlenné váló nemzetközi befektetői környezetben.

A forint a lengyel zlotyval együtt gyengült az euróval szemben, mintegy 0,8 százalékot napon belül. Kedd délelőtt 284,5 forinton is jegyezték a közös európai devizát, amely tavaly december óta nem látott mélypontnak számít. Reggel még 281-es szinten is járt az euró jegyzése.

A cseh korona stagnálást mutat, míg a román lej mindössze 0,25 százalékot esett napon belül az euró ellenében.

A forint igen stabil volt a nyáron, azonban a felerősödő globális kockázatok, a jövő évi hazai költségvetési hiánycéllal kapcsolatos aggodalmak (konszenzus alapján nem lesz elegendő az 550 milliárdos Széll Kálmán-terv) és az euróövezet válsága is a gyengülés irányába tolja a forintot. Az elmúlt napokban a kormányzati bejelentések (a devizahitelesk kedvezményes végtörlesztpése) is negatívan hatottak a forintra, és a devizahitelek tömeges átváltása is gyengítő hatást fejthet ki.

A svájci frank is drágult: a reggeli 234-es árfolyamról 236 forintra drágult az alpesi deviza a forint esése miatt. Az euró/frank árfolyama továbbra is a Svájci Nemzeti Bank (SNB) által meghatározott 1,2-es minimális árfolyam felett áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.