BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szétverték a forintot – Hanyatlik az árfolyam

Semleges, kissé pozitív nemzetközi hangulatban délelőtt intenzíven gyengül a forint. Ez azt jelenti, hogy a leértékelődési nem magyarázható globális hatásokkal.

13 óra előtt

Az eurót 287 forintion jegyzik a bankközi piacon. A svájci frank ára ma 236 forintról 238 forintra változott. Emlékezetes, a múlt héten a svájci jegybank 1,2-es minimális árfolyamcélt határozott meg az euró/frankra, amelynek hatására 252-es szintről 230 alá csökkent az alpesi deviza ára.

A kormány terve miatt a „forint alulteljesítő maradhat” – vélekedett Bartosz Pawlowski, a BNP Paribas SA londoni közgazdásza a Bloomberg tudósítása szerint.

Délelőtt

Nagyrészt hazai hatásokra gyengült a forint az euróval szemben, a fontos 285-ös szint elesése után tovább esett a hazai deviza. Reggel még 284 forinton állt az euró ára, délelőtt azonban 287,7 forinton is jegyezték a közös európai devizát.

A forint napon belül 1,2 százalékot esett az euróval szemben, miközben a régiós devizák alig gyengültek. A lengyel zloty, a cseh korona és a román lej 0-0,2 százalékos leértékelődést szenvedett el.

A forintot múlt pénteken még 275-ös szint közül jegyezték az euróval szemben, majd Lázár János bejelentése után intenzív gyengülésbe kezdett. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, 180 forinton végtörleszthetik a jelzálogfedezett frankhiteleket az adósok (euró esetében 250 forinton).

Az elmúlt napokban a nemzetközi hatások is közrejátszottak a gyengülésben, azonban a forint ma délelőtt egyértelműen  elvált a régiós devizáktól.

Azt, hogy a forint újabb éves mélypontra került több tényező is „segíthette”:

Ma reggel az UniCredit Bank közgazdásza 295-ös euró/forint célárfolyamot adott meg, vagyis a forint gyengülését várja „rövid távon” a kormány végtörlesztési terve miatt.

A Raiffeisen Bank közgazdászai tegnap késő délután elemzésükben azt írták, Magyarországot „bóvli” kategóriába minősíthetik le, és a forint gyengülésére számítanak.

A Citigroup elemzői szerint a kormány jövőre nem tartja sem a növekedési, sem a költségvetési célokat.

„A devizahitelek végtörlesztésének terve önmagában is gyengítette a forintot, a törvény bejelentéséig csak találgathatunk, hogy milyen hatásokkal és következményekkel járna a kormány elképzelése a pénzügyi rendszer és a magyar gazdaság egészére nézve” – írta elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.