BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint két éves mélypontra hanyatlott a forint

A forint szinte teljes tegnapi előnyét elveszítette, és ma a régió legrosszabbul teljesítő devizája lett.

15:30 előtt

A forint 293,6 körüli szintről fordult, és 290 alá tudott kapaszkodni az euróval szemben délutánra. A hazai deviza kezd visszakapaszkodni a régióhoz, azonban még így is a leggyengébb teljesítményt mutatja napon belül.

A forint feltörekvő devizának számít, vagyis külpiaci hangulatromlás esetén a gyengülés irányába mozdul el. Ugyanakkor úgy látszik, hogy Magyarország sérülékenysége felerősödött az elmúlt hetekben. Erre utal a jelentős volatilitás is.

14 óra előtt

Szeptemberben kissé alulteljesítő a forint a lengyel zlotyhoz képest – mondta Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. „Alapvetően a nemzetközi hangulat okozza a forint gyengülését, azonban hazai specifikus tényezők is hozzájárultak a leértékelődéshez. A végtörlesztés és a 2012-ews költségvetési tervek nem adnak okot bizakodásra” – vélekedett az elemző.

Az eurórégió alacsony növekedési kilátásai sem kedveznek Magyarországnak, mert külkereskedelmünk döntő hányadát az EU-val bonyolítjuk le – magyarázta a közgazdász, hozzátéve: „Nem kizárt, hogy recesszióba kerül Magyarország, a visszaesés mértéke akár 1 százalékos is lehet jövőre”. „Elképzelhető stagnálás, vagy kisebb növekedés, de a dinamikus bővülés vágyálom marad” – fogalmazott.

Várható volt, hogy a jegybank a forint védelmében lépést tesz – utalt arra, hogy az MNB a devizatartalékot a bankok rendelkezésére bocsájtja a végtörlesztés miatt. A forint kilátásai kapcsán megjegyezte, „a mélypont közelében járhatunk”, mert nagyon sok kedvezőtlen hír már be van árazva.

„Nem számítok arra, hogy az euró tartósan 300 forint felett marad. Korrigálhat a forint, ugyanis látszik, hogy a kormány elkötelezett a szigorú hiánycél elérése mellett” – mondta Kovács Mátyás. Az euró/forint ugyanakkor 285-295-ös szint közötti sávban maradhat.

A forint délután új mélypontra süllyedt az euróval szemben: 293,6-os szintre, majd 293 forintra változott a jegyzés 14 óra előtt.

Elsősorban a kellemetlen nemzetközi befektetői hangulat, a kockázatkerülés okolható a forint gyengüléséért – mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója a Világgazdaság Online-nak.

Hazai hírek is „fenyegetik” a gazdasági növekedést. A végtörlesztés a banki hitelezést hátráltatja, a múlt héten bejelentett jövő évi költségvetési tervek pedig „kevésbé növekedésbarát” intézkedéseket tartalmaznak, mondta Forián.

12 óra után

A forint tovább gyengült napközben az euróval szemben, 292,7 forinton is jegyezték a közös európai devizát. Ez gyengébb annál a napközbeni mélypontnál is, mint amikor tavaly nyáron megszakadtak a tárgyalások Magyarország és az IMF között. 2009 tavasza (április vége) óta nem jegyezték ilyen gyenge szinten a hazai devizát.

10 óra után

A forint elvesztette tegnap megszerzett előnyét az euróval szemben, és ismét 290-es szint felett jegyzik a közös európai devizát. A nemzetközi befektetői környezet nem kedvez a feltörekvő országok fizetőeszközeinek. A vezető európai tőzsdeindexek 1-2 százalékos esést mutatnak.

A hazai deviza 287,5-ös szinten zárt az euróval szemben, és reggel még a 287-es kurzust is megcsípte a forint. Délelőtt intenzív gyengülésen ment keresztül a forint, 291-es szint közelében jegyzik már az eurót.

Tegnap a régió legjobban teljesítő devizája volt a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, hogy kész használni a devizatartalékot a végtörlesztés miatt.

„Másfél százalékos forinterősödést hozott az MNB sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentés, miszerint a jegybank segíteni fogja a bankrendszerben a végtörlesztésben negatívan érintett pénzintézeteket az ország devizatartalékainak terhére. A központi bank számításai szerint mintegy 1000-1100 milliárd forint összegben történne meg a végtörlesztés, a teljes devizahitel állomány 20 százaléka” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„A hírre 291,50-ról 286-ig szárnyalt a forint, nagy valószínűséggel azért, mert technikailag a lebonyolítás során - ha nem is tisztázott még több fontos részlet - az MNB euró tartaléka kerül majd átváltásra svájci frankra, azaz nem a forinton keresztül történne a végtörlesztett állomány konvertálása” – tette hozzá.

Ma a legrosszabb deviza lett a forint a régióban, 0,75 százalékot esett napon belül. A cseh korona 0,37, a lengyel zloty 0,31, míg a román lej 0,2 százalékot esett szerdán. 

A jegybank lépése „nem lesz elég”, hogy megakadályozza a forint gyengülését, ha a hangulat „jelentősen romlik” – mondta Henrik Gullberg, a Deutsche Bank londoni valutastratégiája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.