BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot zuhant az OTP, mélyben ragadt a forint

Tovább gyengült a forint szerdán, miután felerősödtek a kockázatok annak kapcsán, hogy Olaszország elveszíti hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz.

Zárás

Az Olaszországgal kapcsolatos aggodalmak uralták a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat szerdán. Az eurózóna adósságválsága egyre fokozódik, amely kockázatkerüléshez vezetett. A BUX is szenvedett: a BÉT vezető indexe 2,86 százalékot veszített értékéből.

A BUX 477 pontot esett, 16 195,62 pontra. A Mol 1,91 százalékkal értékelődött le, 15 695 forinton zárt. A Magyar Telekom 1 százalékot esett, 500 forintra. A nap vesztese az OTP, amely 7,66 százalékos mínuszban, 2 990 forinton zárt.

A Richter volt az egyedüli részvény, amely a blue chipek közül emelkedni tudott. A gyógyszercég papírjainak árfolyama 1 százalékkal került feljebb, 35 600 forintra.

A forintot továbbra is 310-es szinten jegyzik a bankközi devizapiacon az euróval szemben.

Délután

A forint továbbra is 310-311-es szintek között mozog az euróval szemben, miután az európai tőzsdeindexek sem esnek tovább. Az OTP 5 százalékos mínuszban áll.

Fél 11 után

A forint 311-es szint fölött is járt az euróval szemben, amelyre 2009 márciusa óta nem volt példa. A hazai deviza később 311 és 310 forint között mozgott.

„Új, két és fél éves forintmélypontról beszélhetünk. A következő megálló a historikus csúcspont lehet 317 forint körül” – vélekednek az Erste Bank elemzői.

Európában is borús a hangulat. A vezető tőzsdeindexek esésnek indulat: a DAX 1 százalékos mínuszban áll.

10 óra után

A forint 307-es szintről 310,77-re esett szerda délelőtt az euróval szemben, amely több mint 1 százalékos gyengülésnek felel meg napon belül. A forint ezzel új két és féléves mélypontra hanyatlott az euróval szemben. A cseh korona és a lengyel zloty 0,45 százalékot veszített értékéből, a román lej pedig hajszálnyit erősödött.

A svájci frank ára a reggeli 248 forintról 252-re került. Az amerikai dollárt reggel 222 forinton jegyezték, délelőtt már 227 egységet kérnek a hazai devizából a zöldhasúért.

Az olasz 10 éves államkötvényhozamok 6,8 százalékos szintre emelkedtek. Silvio Berlusconi tegnap elveszítette többségét a parlamentben, és bejelentette, hogy a költségvetés megszavazása után lemond. Az olasz 10 éves állampapírok némethez képest számított hozamfelára 500 bázispontra emelkedett. Ezen a szinten már vészesen fogy a levegő, és egyre növekvő esélye van annak, hogy az ország nemzetközi hitelre szoruljon. Egy héttel ezelőtt még 6 százalék közelében álltak az olasz kötvényhozamok.

A forint elmúlt hetekben (hónapokban) bekövetkezett gyengülésében szerepet játszott az eurózóna eszkalálódó adósságválsága, valamint országspecifikus tényezők is. A kedvezőtlenné váló nemzetközi hangulat mellett a végtörlesztéssel, valamint a leminősítéssel kapcsolatos aggodalmak gyengítették a forintot. Utóbbi tényezők a forint sérülékenységének felerősödéséhez vezettek.

Erre mutat rá, hogy a forint szeptember eleje óta 13,5 százalékot esett a közös európai devizával szemben. A lengyel zloty 5,4, a cseh korona 4,8 százalékot veszített értékéből az euróval szemben ebben az időszakban. A román lej 2,85 százalékot esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.