BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakad a forint – Egyre közelebb a történelmi mélypont

Gyengüléssel kezdte a hetet a forint, miután a Fitch Ratings negatívra rontotta Magyarország adósság besorolásának kilátását a múlt hét végén, valamint a Standard & Poor’s negatív figyelőlistára vette az országot, és elemzők szerint bóvli kategóriába kerülhet az ország.

A forint intenzíven gyengült hétfőn délelőtt a vezető devizákkal szemben. A régiós devizák mindegyike esést mutatott a közös európai deviza ellenében, azonban a forint esése kiemelkedő.

A reggeli 311-312-es árfolyamról 315,74-ig szakadt a forint az euróval szemben, majd fél 11 után 315,5-nél áll a jegyzés. A forintot már 2 egység sem választja el a 2009 elején kialakult történelmi mélypontjától. A forint 1,3 százalékot esett, míg a cseh korona 0,6 a lengyel zloty pedig 0,45 százalékot gyengült. A román lej mindössze 0,21 százalékot veszített értékéből hétfő délelőtt az euróval szemben.

A Standard & Poor’s Magyarország „BBB-” negatív kilátású adósminősítését negatív figyelőlistára vette. Ez azt jelenti véleményünk szerint, hogy „küszöbön áll a leminősítés” – írja Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzőije. Hozzátette, várhatóan a következő hónapban kerül sor arra, hogy Magyarországot „bóvliba” (befektetésre nem ajánlott kategóriába) vágják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.